SRNA OBILJEŽILA JUBILEJ “Najpouzdaniji hroničar Srpske od osnivanja do danas”

Novinska agencija SRNA danas je obilježila 26 godina svog postojanja na svečanosti u hotelu “Bosna” kojoj su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, brojni ministri u Vladi Srpske, radnici SRNE i zvanice iz javnog, medijskog i društvenog života Srpske i Banjaluke. 

Generalni direktor Novinske agencije Republike Srpske – SRNA Radmilo Šipovac rekao je da je ova agencija danas dobila najljepšu čestitku od premijera Srpske Željke Cvijanović, jer je rebalansom republičkog budžeta predviđeno dodatnih 100.000 KM za poslovanje Srne, što će biti iskorišćeno za povećanje plata zaposlenima.

Šipovac je, povodom obilježavanja 26 godina od formiranja Srne, rekao novinarima u Banjaluci da plate u ovoj agenciji nisu povećavane 10 godina.

On je naveo da je planirano da usluga Srninog video-servisa počne da naplaćuje, te da već postoje potpisani ugovori sa nekoliko televizija.

“Takođe, od narednog mjeseca video-servis će pokrivati događaje u Istočnom i federalnom Sarajevu iz našeg Dopisništva u Istočnom Sarajevu. Pratićemo rad zajedničkih institucija kao što pratimo rad institucija Srpske u Banjaluci”, rekao je Šipovac.

On je napomenuo da je Srna ekonomski stabilna, uređivački samostalna i da napreduje u svim segmentima.

Šipovac je rekao da je zadatak Srne da se činjenicama odgovori na spinove koji su namijenjeni tome da destabilizuju institucije Srpske.

“Stekli smo povjerenje javnosti i medijska scena Srpske je nezamisliva bez Srne koja je najpouzdaniji hroničar Srpske od osnivanja do danas. Možemo da i ubuduće obećamo profesionalno izvještavanje i domaćinsko poslovanje”, naglasio je Šipovac na centralnoj svečanosti povodom 26 godina rada Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je Srna važna za Srpsku, poželjevši joj da nastavi da se razvija.

“Ona treba da bude podrška svim institucijama Srpske u njihovom razvoju, kao što institucije treba da stanu iza agencije kakva je Srna. Nadam se da će rukovodstvo i novinari Srne raditi svoj posao na pravi način kao do sada i da podrška institucija neće izostati”, rekao je Čubrilović.

Glavni i odgovorni urednik Srne Tatjana Parađina istakla je da je ta agencija za 26 godina rada pokazala da je nacionalni servis Srpske.

“Čast nam je da nas mnogi mediji preuzimaju i da nas ima svugdje. Dnevno emitujemo 300 vijesti, imamo oko 75 stalno zaposlenih i oko 40 honorarnih saradnika”, naglasila je Parađina.

Ona je ocijenila da se u radu Srne prvenstveno instistira na tačnosti i brzini, te da agencija ide u korak s vremenom i prati događaje.

“Mediji često idu tragom naših vijesti i mislim da smo dobra medijska kuća”, navela je Parađina, dodajući da je novinarstvo posao koji se stalno uči, te da je to jedan veliki zanat.

Sekretar Srne Nevena Vujanović, koja je dobila nagradu za 20 godina rada, rekla je da je sa kolegama na poslu uvijek imala korektan odnos i da su uslovi za rad vrlo dobri.

Na današnjoj svečanosti uručene su publikacije značajanih događaja koje je pratila Srna premijeru Željki Cvijanović i predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću.

Ova publikacija će naknadno biti uručena predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati svečanosti na kojoj su uručene zahvalnice i jubilarne nagrade dugogodišnjim radnicima Srne.

Srna ima 12 informativnih servisa koji prate dešavanja u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona, Rusiji i svijetu.

Svojom angažovanošću i predanim radom SRNA je postala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila visoka odlikovanja od njenih institucija.

Osnovana je 7. aprila 1992. godine na Palama odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH kao Srpska novinska agencija – SRNA, prva srpska novinska agencija u BiH.

Odlukom Vlade Republike Srpske, 27. marta 2008. godine dobila je sadašnji naziv – Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

(Srna)

Dva aviona WizzAir-a sletjela u Banjaluku

Avioni WizzAira sletjeli su danas na Aerodrom Banjaluka umjesto na tuzlanski aerodrom. Oba aviona danas u poslijepodnevnim časovima na letovima iz Beča i Hana nisu mogli sletjeti na Aerodrom Tuzla zbog guste magle. Magla je preovladavala tokom čitavog dana na području pomenutog aerodroma, pa su avioni odletjeli za Budimpeštu, a nešto više od sat i

Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta opljačkana u svom stanu

Devedesetogodišnja Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta je, kako tvrdi, opljačkana u svom stanu, a tokom posljednjeg razbojništva, koje se desilo za vikend, dvojica maloljetnika zaključala su je u sobu, zbog čega je policija morala razbiti staklo kako bi je oslobodila. Kako je ispričala za “Nezavisne”, u svim pljačkama učestvovao je isti maloljetnik, koji joj je

OSTALI GRADOVI SE GUŠE Banjaluka “diše” punim plućima

Kvalitet vazduha u Banjaluci tokom novembra bio je šest puta bolji nego u istom mjesecu 2016. godine, kada se najveći grad u RS grijao na staru toplanu, koja je koristila mazut, pokazuje analiza gradskog Odjeljenja za komunalne poslove. Tako je, na primjer, srednja mjesečna vrijednost sumpor-dioksida u novembru 2016. godine, u vrijeme kad se grad

Nikolina Makivić i Prointer za podršku mladim talentima

Kompanija Prointer ITSS u novom promotivnom spotu je naglasila značaj ulaganja u nauku i mlade talente. Junak nove video priče je Banjalučanka Nikolina Makivić koja kao istraživač na doktorskim studijama u Parizu radi na projektu unapređenja baterija. Stipendiju za njeno školovanje na čuvenoj Sorboni dala je upravo kompanija Prointer ITSS iz Banjaluke. Mlada naučnica se

GLUMAC LJUBIŠA SAVANOVIĆ: Bitno je znati ko smo i šta smo

Spremao sam se pola godine prije početka snimanja istražujući taj period srpske i svjetske istorije, kao i lik i djelo Dragutina Dimitrijevića Apisa, kojeg sam igrao u filmu i seriji. Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” banjalučki glumac Ljubiša Savanović nakon beogradskih premijera filma “Kralj Petar I”. GLAS: Bili ste na premijeri u

Emotivni susret prošlosti i sadašnjosti u Narodnom pozorištu RS

Predstava “Žensko srce u šinjelu” u režiji Mirjane Karanović, odigrana je premijerno za Republiku Srpsku u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Ovom predstavom tri glumice Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović, obilježile su 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu i na svoj način stvorile susret prošlosti i sadašnjosti. Emotivna priča o životima

PORESKA UPRAVA RS Računi pod budnim okom inspektora

Poreski obveznici u Srpskoj poprilično su nedisciplinovani kada je riječ o evidentiranju prometa putem fiskalnih kasa, zbog čega će izdavanje računa u narednom periodu biti pod budnim okom inspektora Poreske uprave RS. Inspektori su za deset mjeseci ove godine obavili 2.993 kontrole i u čak 1.200 slučajeva utvrdili nepravilnosti. Iz Poreske uprave je saopšteno da