SRNA OBILJEŽILA JUBILEJ “Najpouzdaniji hroničar Srpske od osnivanja do danas”

Novinska agencija SRNA danas je obilježila 26 godina svog postojanja na svečanosti u hotelu “Bosna” kojoj su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, brojni ministri u Vladi Srpske, radnici SRNE i zvanice iz javnog, medijskog i društvenog života Srpske i Banjaluke. 

Generalni direktor Novinske agencije Republike Srpske – SRNA Radmilo Šipovac rekao je da je ova agencija danas dobila najljepšu čestitku od premijera Srpske Željke Cvijanović, jer je rebalansom republičkog budžeta predviđeno dodatnih 100.000 KM za poslovanje Srne, što će biti iskorišćeno za povećanje plata zaposlenima.

Šipovac je, povodom obilježavanja 26 godina od formiranja Srne, rekao novinarima u Banjaluci da plate u ovoj agenciji nisu povećavane 10 godina.

On je naveo da je planirano da usluga Srninog video-servisa počne da naplaćuje, te da već postoje potpisani ugovori sa nekoliko televizija.

“Takođe, od narednog mjeseca video-servis će pokrivati događaje u Istočnom i federalnom Sarajevu iz našeg Dopisništva u Istočnom Sarajevu. Pratićemo rad zajedničkih institucija kao što pratimo rad institucija Srpske u Banjaluci”, rekao je Šipovac.

On je napomenuo da je Srna ekonomski stabilna, uređivački samostalna i da napreduje u svim segmentima.

Šipovac je rekao da je zadatak Srne da se činjenicama odgovori na spinove koji su namijenjeni tome da destabilizuju institucije Srpske.

“Stekli smo povjerenje javnosti i medijska scena Srpske je nezamisliva bez Srne koja je najpouzdaniji hroničar Srpske od osnivanja do danas. Možemo da i ubuduće obećamo profesionalno izvještavanje i domaćinsko poslovanje”, naglasio je Šipovac na centralnoj svečanosti povodom 26 godina rada Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je Srna važna za Srpsku, poželjevši joj da nastavi da se razvija.

“Ona treba da bude podrška svim institucijama Srpske u njihovom razvoju, kao što institucije treba da stanu iza agencije kakva je Srna. Nadam se da će rukovodstvo i novinari Srne raditi svoj posao na pravi način kao do sada i da podrška institucija neće izostati”, rekao je Čubrilović.

Glavni i odgovorni urednik Srne Tatjana Parađina istakla je da je ta agencija za 26 godina rada pokazala da je nacionalni servis Srpske.

“Čast nam je da nas mnogi mediji preuzimaju i da nas ima svugdje. Dnevno emitujemo 300 vijesti, imamo oko 75 stalno zaposlenih i oko 40 honorarnih saradnika”, naglasila je Parađina.

Ona je ocijenila da se u radu Srne prvenstveno instistira na tačnosti i brzini, te da agencija ide u korak s vremenom i prati događaje.

“Mediji često idu tragom naših vijesti i mislim da smo dobra medijska kuća”, navela je Parađina, dodajući da je novinarstvo posao koji se stalno uči, te da je to jedan veliki zanat.

Sekretar Srne Nevena Vujanović, koja je dobila nagradu za 20 godina rada, rekla je da je sa kolegama na poslu uvijek imala korektan odnos i da su uslovi za rad vrlo dobri.

Na današnjoj svečanosti uručene su publikacije značajanih događaja koje je pratila Srna premijeru Željki Cvijanović i predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću.

Ova publikacija će naknadno biti uručena predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati svečanosti na kojoj su uručene zahvalnice i jubilarne nagrade dugogodišnjim radnicima Srne.

Srna ima 12 informativnih servisa koji prate dešavanja u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona, Rusiji i svijetu.

Svojom angažovanošću i predanim radom SRNA je postala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila visoka odlikovanja od njenih institucija.

Osnovana je 7. aprila 1992. godine na Palama odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH kao Srpska novinska agencija – SRNA, prva srpska novinska agencija u BiH.

Odlukom Vlade Republike Srpske, 27. marta 2008. godine dobila je sadašnji naziv – Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

(Srna)

RAZMATRANO NEKOLIKO ZAKONA Vlada Srpske ulaže u prekvalifikaciju nezaposlenih

Trista hiljada maraka, Vlada Srpske uložiće u prekvalifikaciju nezaposlenih, koji bi, nakon obuke, mogli da nađu posao. To je jedan od projekata koje je danas odobrila Vlada Srpske. Ministar Srđan Rajčević pojašnjava da će program obuhvatiti 100 lica, koja zadovolje sve kriterijume. “Lica koja se trenutno nalaze na evidenciji zavoda za zapošljavanje, koji nemaju zaposlenje,

DIREKTORICA H&M-a CLAUDIA OSZWALD: Kupcima ćemo za staru odjeću davati popuste na novu

Direktorica popularnog švedskog modnog brenda za Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Gruziju i BiH Claudia Oszwald najavila je prve pogodnosti za kupce u BiH. Prva H&M prodavnica u našoj zemlji od danas je smještena u Delta Planet centru u Banjoj Luci. Na početku razgovora Oszwald nam govori kako smatra da su Bosanci i Hercegovci modno osviješteni

Dva udesa u Banjaluci, saobraćaj otežan

Zbog sudara autobusa i putničkog automobila kod crkve u banjalučkom naselju Rebrovac i udesa kod Venecija mosta, došlo je do veće gužve i zastoja u saobraćaju, saznaju “Nezavisne”. Iz Policijske uprave Banjaluka su mogli da samo da nam potvrde da su zaprimili prijavu o udesu na Rebrovcu, koji se dogodio oko 19 sati, ali nisu

Mještani Kuljana na muci zbog kanalizacije

Nekoliko domaćinstava 7. kuljanske ulice u Banjaluci našlo se u neobranom grožđu otakako su im se u komšiluk doselili pripadnici MUP RS. Grad je prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova RS poklonio kompleks bivše kasarne “Krajiških brigada” u Zalužanima, a zatim, prije dvije godine, i još jednu parcelu pored. Od cijele ove transakcije problema danas ima nekoliko

Produžen saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez

Saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez, ali je očigledno da pažnja nije svima na visokom nivou na kraju radnog dana. Mnogi će se zapitati šta je radio vozač ovog automobila kada je “uspio” da pređe na kraj druge trake i udari u stubić u blizini sportske dvorane “Borik”. Očigledno je pala koncentracija zbog

ODGOVORNI UMANJUJU PROBLEM Raskrsnica u Ramićima opasna po život

Skretanje bez žmigavca, brza vožnja, pogotovo kamiona, već godinama je dio života mještana Ramića i Dragočaja, čija je svakodnevica vezana uz raskrsnicu koja spaja ova dva naselja i magistralni put Banjaluka – Prijedor. U pitanju je veoma prometna raskrsnica na kojoj je nedavno u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin. Ogorčeni meštani smatraju da se nakon te