Sport 10.06.2016.

Srpkinje digle Banjaluku na noge!

ČITANJE: 4 minute

Košarkašice Srbije digle su Banjaluku na noge!

Aktuelne šampionke Evrope juče su doputovale u grad na Vrbasu, a stotinjak djece dočekalo je Milicu Dabović i drugarice sa željom da se slikaju i taj trenutak sačuvaju od zaborava. Srbija će u sutra od 17.30 časova odigrati prijateljsku utakmicu protiv Slovenije u “Boriku”, a selektoru Marini Maljković ovaj meč poslužiće kao uvertira za početka priprema za Olimpijske igre.

– Konačno smo u Banjaluci koja nam je ostala u sećanju jer nam je davala veliku podršku 2013. godine kada smo bile četvrte na Evropskom prvenstvu. Lako je biti dobar kad se osvoji zlato, a Republika Srpska je bila uz nas kada smo stale na korak do medalje. Osećamo veliku ljubav iz ovih krajeva i ovo je mali poklon našim navijačima – istakla je Maljkovićeva.

Javnost od njih očekuje da se bore za medalju na predstojećim OI, ali Maljkovićeva spušta tenzije.

– Stanite malo sa medaljom. Teško je bilo šta prognozirati jer imamo određenih problema. Jedino mi od svih ekipa imamo dve igračice u WNBA ligi, što nema nijedan tim koji će ići u Rio, te će one sa nama biti desetak dana pred početak. Kao šampioni Evrope izborili smo direktan plasman pa nećemo imati kontrolnih utakmica i skupićemo nekih pet-šest utakmica dok će druge ekipe doći sa 15-16 jakih mečeva u nogama. Veliki broj naših devojaka nema klub u ovom trenutku tako da je to jedan psihološki problem. Imao problem i sa stručnim štabom i nećemo moći da povedemo sve članove u Rio – navela je Marina koja je priznala da sada mnogi ozbiljnije da gledaju na Srbiju i da nakon titule na EP nikome više nisu iznenađenje.

Kapiten Srbije Milica Dabović izazvala je najveće oduševljenje među okupljenom djecom koja su tražila da slikaju sa njom. Nikoga nije odbila, a bila je oduševljena dočekom.

– Podrška i energija koju imamo iz Republike Srpske mnogo nam znači. Marini sam čitala poruke nakon zlata u Mađarskoj prošle godine koje su mi stizale iz RS i bile smo veoma iznenađene tako da sam brojala dane kad ćemo stići ovde – kazala je Dabovićeva.

Ni ona nije htjela da daje prognoze o nastupu na predstojećem nastupu na OI gdje će za protivnike u grupi imati Kanadu, SAD, Senegal i još dvije ekipe iz kvalifikacija. Probleme sa kojima se suočavala u reprezentaciji samo su je učinili jačom.

– Jedno vreme nismo imali ni opremu pa sam nosila tuđi dres koji je bio tri puta veći. Sada se to malo popravilo jer sa Marinom nema neuspeha. Marina je previše fina i zahvaljujući njoj uspeli smo da se popnemo na krov Evrope. možda tada nismo bili najbolji tim, ali smo imale pobednički duh. Nakon što smo pobedili Belorusiju na EP jedna njihova košarkašica mi je priznala da mi imamo hemiju, energiju i glad za pobedom koju niko nema. Još smo na nebu i idemo u Rio pa šta bude – rekla je Dabovićeva kojoj će ovo biti posljednje takmičenje u dresu Srbije.

Ne boje se zika virusa

Mediji posljednjih dana mnogo pišu o zika virusu koji hara Brazilom, a Dabovićeva je kazala da se niko u time ne boji toga.

– To je poslednja stvar na koju mislimo i od Olimpijskog komiteta smo dobili informacije kako treba da se ponašamo u Riju kao i kako da se zaštitimo od komaraca. Tada će u Brazilu biti zima i mnogo manja opasno nego što je to možda sada – istakla je Milica.

Ništa se nije promijenilo

Iako je poslije zlata na Evrobasketu bilo obećanja da će se dosta toga promijeniti u ženskoj košarci do toga nije došlo.

– Malo šta je krenulo na bolje. Problem je što Srbija nema evroligaša ili ekipu koja igra Evrokup, pa nam igračice rano odlaze iz zemlje. Idemo na Igre “bez lige” jer su Španija i Francuska daleko ispred nas, a prva liga Srbije je u rangu četvrte lige Francuske. Imamo 20-30 igračica koje bi se rado vratile u zemlju da je situacija malo bolja. Stoga računamo na Banjaluku i Republiku Srpsku – izjavila je Maljkovićeva.

(Glas Srpske)