Vijesti 16.05.2016.

Srpska bez para za podsticaje mladim bračnim parovima

ČITANJE: 2 minute
stanovi1

Otkako smo digli kredit, od Ministarstva porodice, omladine i sporta nismo dobili ni marku – priča Rajna Dević Tomić.

Zajedno sa suprugom spada među više od 2700 mladih bračnih parova koji su uzeli stambeni kredit, i od Ministarstva dobili garanciju da će im subvencionisati 1% kamate. Od novembra prošle godine, kada su se zadužili, nastao je i zastoj, pa cijelu ratu plaćaju iz svog džepa. Sreća je, kaže, što i suprug i ona rade, pa nekako uspjevaju da pokriju izdatke.

“Da otežava situaciju – otežava, i većina ljudi se i odlučila da podigne taj kredit zbog subvencionisanja jednog procenta kamatne stope.  Rješenje o subvencionisanju kamatne stope od Ministrarstva porodice, omladine i sporta smo dobili u januaru, i od tad do sad nismo dobili isplatu niti jednog podsticaja”, rekla je Rajna Dević Tomić.

Ministarstvo za Deviće treba da otplaćuje 60 maraka mjesečno. Krajem januara, bračnim parovima dugovali su 750 hiljada maraka. Kao “krivca” pominju Ministarstvo finansija. Tvrde da su im poslali urgenciju kako bi mladi bračni parovi svoj novac što prije dobili.

Kada su počela kašnjenja, mladi su se najčešće sa pitanjima i nedoumicama obraćali Omladinskom savjetu RS. Danijela Topić, članica Upravnog odbora Omladinskog savjeta danas se sastala sa ministrom, Jasminom Davidović. Od nje je, nada se, dobila dobre vijesti.

“Te subvencije kamatnih stopa će biti isplaćene. Kada, još uvijek ne znam. Informacije koje imam je da bi trebalo da bude uskoro. Ono što mogu da kažem ispred Omladinskog savjeta je da rješenja koja su im odobrena će biti isplaćena, a sve zavisi od punjenja budžeta”, rekla je Danijela Topić iz Omladinskog savjeta RS.

Od 2008. godine, kada je počeo program, Ministarstvo je izdvojilo pet miliona i 800 hiljada maraka. Ove godine, za podršku mladim bračnim parovima planirano je milion i 600 hiljada. Iz Ministarstva poručuju da nijedna porodica neće ostati uskraćena za obećana sredstva.

(Atv)