Vijesti 18.03.2016.

Srpska će dobiti rezervni sastav policije

ČITANJE: 2 minute
policija
Nakon predsjednika Srpske Milorada Dodika, priču o formiranju rezervnog sastava policije potvrđuje i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Iz Nove Topole pojašnjava da će u  redove rezervog sastava ući penzionisani policajci koji su još u punoj snazi, ali i mladi koji bi za to morali da prođu specijalnu obuku. Ipak, za sve to potreban je novac, a ministar policije kaže da će u realizaciju plana krenuti tek kada se u potpunosti opremi aktivni sastav.

-Ti ljudi moraju da imaju i uniforme i opremu i moraju da prođu i određene obuke naročito ako govorimo o mlađim ljudima koju bi ušli u taj sastav. Nismo se do sada bavili procjenama koliko je to novca. Ono što sada radimo je opremanje aktivnog sastava, kada završimo taj dio svakako ćemo razmišljati o rezervnom sastavu policije- rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Ideju o formiranju rezervnog sastava sinoć je svojatao i Ilija Stevančević. Detalje sa koalicionog sastanka čula je i opozicija. Oprezno poručuju da prije upuštanja u takav plan treba dva puta razmisliti.

-Rezervni sastav policije iziskuje i dodatna sredstva. To je jedna nova organizacija MUP-a i treba dobro procijeniti koliko to Srpskoj danas treba i koji je stepen bezbjednosti, da li je ona zaista toliko ugrožena da nam treba rezervni sastav- komentriše Goran Đorđić, poslanik Napredne Srpske u NSRS.

Rezervni sastav policije u regionu je uobičajena praksa – poručuje Dragomir Keserović sa Fakulteta za bezbjednost i zaštitu, dok ga u Bosni i Hercegovini nema ni jedna bezbjednosna agencija. S obzirom na složenu bezbjednosnu situaciju, tvrdi da bi se u narednom periodu mogla javiti potreba za dodatno angažovanje.

-Postojeće policijske snage neće moći istovremeno na više mjesta odgovoriti zadacima koji će biti postavljeni pred njih- rekao je Keserović.

Bezbjednjaci ipak upozoravaju da bi plan o formiranju rezervnog sastava mogao da naruši bezbjedonosnu strukturu uspostavljena u BiH, tačnije da dođe u suprotonst sa reformom policije. Rezervni sastav policije neće biti dio Zakona o policiji Republik Srpske, koji bi, nakon što ga je predsjednik Srpske odbio da potpiše, u parlamentarnu proceduru mogao početkom  narednog mjeseca.

(ATV)

Oznake: Dragan Lukač