Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Od sada ćemo ovako jednom godišnje, a dijaspora će dobiti i svoj zakon, poručuje predsjednik Srpske. U Vladi se diskutovalo o nauci, kulturi, privredi, politici, ekonomiji, a gosti su uvjereni da u svim tim segmentima mogu da budu od pomoći.

“Ima nas u dijaspori oko četiri miliona, unosimo oko četiri milijarde dolara u RS oko pet milijardi dolara u Srbiju, znatni smo glas u svetu. Školovani smo na najboljim fakultetima, znamo kako funkcionišu sređene države, od Amerike, Australije, Engleske, Nemačke. U situaciji smo da pomognemo”, rekla je predsjednik srpskog instituta u Vašingtonu Danijela Sremac.

Sremac očekuje da će srspka dijaspora uskoro imati i svoje političke predstavnike u parlamentu Srpske. Na poziv za bolju saradnju, dugo je, kaže, čekao i Dragan Barać iz Berlina. Dosadašnjom saradnjom i nije prezadovoljan.

“Povezanost između naše dijaspore i Republike Srpske nije umrežena, nije organizovana, i često je rezultat samoinicijativnih akcija što jeste uspjeh, ali ni približan ukoliko se umrežimo”, rekao je direktor Zdravstvenog fonda za istočnu Evropu u Berlinu Dragan Barać.

Ako je suditi prema gužvi u Vladi Srpske,zainteresovanih za umrežavanje je mnogo. Zainteresovana je i Srbija, kaže generalni sekretar predsjednika, Nikola Selaković. Dijaspora, tvrdi, nije dovoljno iskorišćena.

“Taj veliki potencijal koji leži u našoj dijaspori, ta velika snaga naroda koju mi ne koristimo na adekvatan način, red je da počne da se kanališe i da se usmjerava u pravom smjeru”, rekao je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

“Republika Srpska nema Zakon o dijaspori, sigurno je da će iz ovoga ovdje danas izaći naša obaveza da to učinimo što prije. To će predvidjeti razna pitanja vezana za prava ljudi u dijaspori”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Večeras će se predstavnici dijaspore prisjetiti i domaćih gurmanluka na svečanoj večeri, a prije toga imali su istorijski čas u spomen području Donja Gradina. Istorijsko je, smatra Dodik, i glasanje Srba u inostranstvu koji su i do sad to mogli u diplomatsko konzularnom predstavništvu i putem pošte.

Novina je da su, kako je predsjednik najavio nakon jučerašnje sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, prvi put za njih pripremili uputstvo za glasanje na predstojećim izborima.

(ATV)

OTKRIVEN SPOMENIK Poštovanje i počast borcima Starčevice

U naselju Starčevica, danas je otkriven spomenik na kojem se nalaze imena 102 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja ove mjesne zajendice. Spomenik su otkrili gradonačelnik Igor Radojičić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, zajedno sa dvoje djece poginulih boraca.

BORIS SPASOJEVIĆ: Milioni uloženi u razvoj Laktaša

Za projekte iz raznih oblasti na području Laktaša od početka ove godine uložena su 5,2 miliona maraka, a cilj je da ta ulaganja u narednom periodu budu još veća, istakao je predsjednik lokalne Skupštine Boris Spasojević.

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i