Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Od sada ćemo ovako jednom godišnje, a dijaspora će dobiti i svoj zakon, poručuje predsjednik Srpske. U Vladi se diskutovalo o nauci, kulturi, privredi, politici, ekonomiji, a gosti su uvjereni da u svim tim segmentima mogu da budu od pomoći.

“Ima nas u dijaspori oko četiri miliona, unosimo oko četiri milijarde dolara u RS oko pet milijardi dolara u Srbiju, znatni smo glas u svetu. Školovani smo na najboljim fakultetima, znamo kako funkcionišu sređene države, od Amerike, Australije, Engleske, Nemačke. U situaciji smo da pomognemo”, rekla je predsjednik srpskog instituta u Vašingtonu Danijela Sremac.

Sremac očekuje da će srspka dijaspora uskoro imati i svoje političke predstavnike u parlamentu Srpske. Na poziv za bolju saradnju, dugo je, kaže, čekao i Dragan Barać iz Berlina. Dosadašnjom saradnjom i nije prezadovoljan.

“Povezanost između naše dijaspore i Republike Srpske nije umrežena, nije organizovana, i često je rezultat samoinicijativnih akcija što jeste uspjeh, ali ni približan ukoliko se umrežimo”, rekao je direktor Zdravstvenog fonda za istočnu Evropu u Berlinu Dragan Barać.

Ako je suditi prema gužvi u Vladi Srpske,zainteresovanih za umrežavanje je mnogo. Zainteresovana je i Srbija, kaže generalni sekretar predsjednika, Nikola Selaković. Dijaspora, tvrdi, nije dovoljno iskorišćena.

“Taj veliki potencijal koji leži u našoj dijaspori, ta velika snaga naroda koju mi ne koristimo na adekvatan način, red je da počne da se kanališe i da se usmjerava u pravom smjeru”, rekao je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

“Republika Srpska nema Zakon o dijaspori, sigurno je da će iz ovoga ovdje danas izaći naša obaveza da to učinimo što prije. To će predvidjeti razna pitanja vezana za prava ljudi u dijaspori”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Večeras će se predstavnici dijaspore prisjetiti i domaćih gurmanluka na svečanoj večeri, a prije toga imali su istorijski čas u spomen području Donja Gradina. Istorijsko je, smatra Dodik, i glasanje Srba u inostranstvu koji su i do sad to mogli u diplomatsko konzularnom predstavništvu i putem pošte.

Novina je da su, kako je predsjednik najavio nakon jučerašnje sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, prvi put za njih pripremili uputstvo za glasanje na predstojećim izborima.

(ATV)

VIDEO ZAPIS O RADU Grad Banjaluka od sada i na Jutjubu

Grad Banjaluka pokrenuo je i zvanični jutjub kanal (YouTube), putem kojeg se mogu pratiti video zapisi o radu administracije i realizaciji značajnih projekata za grad. Tako se Grad Banjaluka pokretanjem sopstvenog kanala pridružio brojnoj Jutjub porodici, a sve u cilju da sugrađanima približi rad, i ujedno putem ovog savremenog popularnog kanala komunikacije upoznaju o planovima

SUĐENJE BIVŠIM INSPEKTORIMA Optuženi se žalili, advokatu pozlilo

Ognjen Stijak (34), bivši policijski inspektor iz Kostajnice, optužen za šverc narkoticima, žalio se danas na ponovljenom suđenju u sudnici Okružnog suda u Banjaluci da mu je oduzeta sloboda, a nešto kasnije je pozlilo njegovom advokatu Marinku Brkiću. Uz Stijaka, sudi se i njegovom nekadašnjem kolegi Srđanu Raduloviću (34) iz Banjaluke, a koji se takođe

“Sector security” prvi u BiH dobio industrijsku dozvolu za sigurnost

Kompanija “Sector security” prva je kompanija u BiH koja je u branši bezbjednosti dobila industrijsku dozvolu za sigurnost od strane Ministarstva bezbjednosti BiH. Dozvolu je predsjedniku Uprave kompanije “Sector security” Slaviši Kruniću danas uručio pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Mate Miletić. Pored dozvole koju je dobila kompanija, uručeno je i 17 personalnih certifikata rukovodiocima u „Sector

BIOGRAFIJE NOVIH MINISTARA: SNSD – 8, SP – 3, DNS – 2, DEMOS, US i NDP po jedan resor

Mandatar za sastav nove Vlade RS, Radovan Višković, danas je, na sjednici Narodne skupštine, predložio narodnim poslanicima imena 16  ministara. Oni dolaze iz šest različitih političkih partija, a među njima se nalazi šest žena. – Niko u kabinetu neće biti zaštićen od nerada. Oni koji se ne budu uklapali u koncept rada nove vlade neće

SEZONA BOLJA OD PRETHODNIH Većina Banjalučana zadovoljna grijanjem

Grijna sezona u Banjaluci je u punom jeku, a prema dosadašnjim iskustvima većine korisnika biće bolja i kvalitetnija od prethodnih. “Ja sam grijanjem prezadovoljna iako sam po prirodi zimogrožljiva. Zaista nemam nikakve primjedbe, kako ove, tako ni nekoliko sezona unazad”, kazala nam je Jelena Lakić iz Ulice Petra Rađenovića u Novoj varoši. Njeno mišljenje dijeli

ZBOG POVREDA ZADOBIJENIH PADOVIMA Pomoć u Hitnoj službi zatražio 31 pacijent

Snijeg koji je Banjaluku prekrio u petak pješacima je prouzrokovao velike probleme. Za samo tri dana pomoć u banjalučkoj Hitnoj službi zatražio je 31 pacijent. Kako su potvrdili iz ove ustanove, od petka pa do jutros pomoć zbog povreda koje su zadobili padovima tražila je 31 osoba. „Većina njih je upućena u UKC na dodatne