Vijesti 24.02.2018.

Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Od sada ćemo ovako jednom godišnje, a dijaspora će dobiti i svoj zakon, poručuje predsjednik Srpske. U Vladi se diskutovalo o nauci, kulturi, privredi, politici, ekonomiji, a gosti su uvjereni da u svim tim segmentima mogu da budu od pomoći.

“Ima nas u dijaspori oko četiri miliona, unosimo oko četiri milijarde dolara u RS oko pet milijardi dolara u Srbiju, znatni smo glas u svetu. Školovani smo na najboljim fakultetima, znamo kako funkcionišu sređene države, od Amerike, Australije, Engleske, Nemačke. U situaciji smo da pomognemo”, rekla je predsjednik srpskog instituta u Vašingtonu Danijela Sremac.

Sremac očekuje da će srspka dijaspora uskoro imati i svoje političke predstavnike u parlamentu Srpske. Na poziv za bolju saradnju, dugo je, kaže, čekao i Dragan Barać iz Berlina. Dosadašnjom saradnjom i nije prezadovoljan.

“Povezanost između naše dijaspore i Republike Srpske nije umrežena, nije organizovana, i često je rezultat samoinicijativnih akcija što jeste uspjeh, ali ni približan ukoliko se umrežimo”, rekao je direktor Zdravstvenog fonda za istočnu Evropu u Berlinu Dragan Barać.

Ako je suditi prema gužvi u Vladi Srpske,zainteresovanih za umrežavanje je mnogo. Zainteresovana je i Srbija, kaže generalni sekretar predsjednika, Nikola Selaković. Dijaspora, tvrdi, nije dovoljno iskorišćena.

“Taj veliki potencijal koji leži u našoj dijaspori, ta velika snaga naroda koju mi ne koristimo na adekvatan način, red je da počne da se kanališe i da se usmjerava u pravom smjeru”, rekao je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

“Republika Srpska nema Zakon o dijaspori, sigurno je da će iz ovoga ovdje danas izaći naša obaveza da to učinimo što prije. To će predvidjeti razna pitanja vezana za prava ljudi u dijaspori”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Večeras će se predstavnici dijaspore prisjetiti i domaćih gurmanluka na svečanoj večeri, a prije toga imali su istorijski čas u spomen području Donja Gradina. Istorijsko je, smatra Dodik, i glasanje Srba u inostranstvu koji su i do sad to mogli u diplomatsko konzularnom predstavništvu i putem pošte.

Novina je da su, kako je predsjednik najavio nakon jučerašnje sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, prvi put za njih pripremili uputstvo za glasanje na predstojećim izborima.

(ATV)

Oznake: Milorad Dodik