Vijesti 20.02.2016.

Srpska do kraja godine dobija interventni tim za medvjede!

ČITANJE: 2 minute
medvjed
Interventni tim za upravljanje medvjedom u RS trebalo bi da bude formiran do kraja godine, a pratiće ga dokument koji bi precizirao ponašanje pojedinih institucija u slučaju svih aktivnosti u vezi s ovom zakonom zaštićenom vrstom divlje životinje!

To je dogovoreno na radionicama koje je u četvrtak i petak organizovao u Banjaluci Centar za životnu sredinu. Dogovorenim mjerama bi, kako je Pressu rekao Jasmin Pašić iz ovog centra, bile izbjegnute nekontrolisane hajke na medvjeda kakva se dogodila prošle godine u gradu na Vrbasu, kada je dezorijentisana mečka ubijena u naselju Lazarevo.

Na radionici je bilo četrdesetak predstavnika raznih institucija, među kojima i pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo RS Goran Zubić, ekspert za velike zvijeri sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Đuro Huber, ekspert za medvjede iz Njemačke Tiz Grec i predstavnik Savjeta Evrope Ari Trouborst.

– Nadamo se da će interventni tim biti osnovan do kraja godine i da će ga do tada pratiti bar nacrt neophodnog dokumenta. Resorno ministarstvo želi saradnju i zato imamo njihovu podršku. Naravno, trebaće uvažiti i mišljenje stanovništva, uskladiti sve s evropskim standardima i dobiti potvrde od nadležnih organa. Naši gosti su nas upoznali i sa iskustvima iz Hrvatske, kao i sa stavom Evropske komisije o ovom pitanju – kaže Pašić.

Daljnje aktivnosti bi trebalo da budu zasnovane na naučnim i ekološkim smjernicama u okviru zakonskih, upravnih, kulturnih, ekonomskih i socioloških okvira RS. Dokumentacija mora biti u skladu sa prihvaćenim međunarodnim konvencijama, planovima i preporukama koje se odnose na očuvanje i zaštitu medvjeda u Evropi i svijetu.

Podsjećamo, medvjed koji se prošle godine spustio u urbani dio grada, nakon nekoliko dana hajke je ubijen jer je, prema procjeni policije, predstavljao opasnost po bezbjednost građana.

Predstavnici udruženja za zaštitu životinja su osudili ovaj čin ističući da nadležni nisu reagovali pravovremeno.

(Press)