Srpska do podne hrabrim srcima darovala 825.693 KM

Hrabra srce donatorsko vece

Na donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“ za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti do danas u podne prikupljeno je ukupno 825.693 KM.

Humanitarni broj 1411 pozvalo je 93.272 građana Republike Srpske.

Kabinet predsjednika Srpske izdvojio je 450.000, a Vlada RS 50.000 maraka.

Donatorsko veče „S ljubavlju hrabrim srcima“ održano je sinoć u Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci, a istovremeno na Trgu Republike, na platou ispred zgrade Radio-televizije Republike Srpske,  humanitarni koncert na kojem su nastupili banjalučki bend Intime, Lukijan Ivanović, Marija Šerifović, Željko Joksimović, Lexington bend, Miroslav Ilić.

Ovogodišnja kampanja “S ljubavlju hrabrim srcima” praćena je i velikom podrškom građana.

Koristeći savremene medije, snimali su video-zapise i uradili fotografije, te i na taj način uticali na širenje svijesti o rijetkim bolestima u RS. To su učinili i košarkaš Saša Đorđević, glumice Danica Maksimović, Slađana Zrnić, Nikolina Jelisavac, Anja Stanić, glumci Boris Šavija, Bojan Kolopić, estradni umjetnik Boris Režak, košarkaški klubovi Mladi Krajišnik, Student…

U toku jednomjesečne kampanje Centar za rijetke bolesti RS upisao je 100 djece koja boluju od 39 vrlo rijetkih, genetskih bolesti, uzrasta od šest mjeseci starosti do 18 godina, poput cistične fibroze, kongenitalnog nefrotskog sindroma, tuberozne skleroze, Di Džordžovog sindroma, Sanfilipo sindroma tipa A, bulozne epidermolize, Retovog sindroma, Palezeus Mercbaherove bolesti, bolesti javorovog sirupa, glikogenoze, glutarne acidurije tipa 1, hiperinsulinizma te težeg oblika hemofilije.

U okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prethodnih pet godina održane su donatorske večeri na kojima su prikupljena sredstva za pomoć djeci sa malignim oboljenjima, djeci sa posebnim potrebama, djeci oboljeloj od dijabetesa tipa 1, djeci s autizmom, te sredstva za izgradnju “Roditeljske kuće” za djecu oboljelu od malignih bolesti.

(NN)

Kasa javnih prihoda „teža“ za 48 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih jedanaest mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

ODJELJENJE ZA OBRAZOVANJE Za studentske stipendije stigao 391 zahtjev

U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa, pristigao je ukupno 391 zahtjev. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju su 342 zahtjeva koja ispunjavaju uslove, i to 222 po osnovu socijalnog statusa, 103 po uspjehu i 17 zahtjeva

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i