Vijesti 11.07.2016.

Srpska dobija najsavremeniji klinički centar u regionu

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je cilj cjelokupnog projekta rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci da Srpska dobije najsavremeniji klinički centar u regionu.

On je naglasio da investicija od 84 miliona evra u izgradnju Sjevernog krila i rekonstrukcija Centralnog medicinskog bloka UKC-a RS, ali i ranije uloženih 30 miliona dolara i šest miliona evra u Južno krilo, govori o ozbiljnosti s kojom se pristupilo pitanju funkcionisanja jedne od najvažnijih zdravstvenih ustanova u Srpskoj.

Dodik, koji je danas zajedno sa predsjednikom Vlade RS Željkom Cvijanović, te resornim ministrom Draganom Bogdanićem i direktorm Fonda zdravstvenog osiguranja Darkom Tomašem obišao gradilište UKC-a, rekao je da je zadovoljan načinom i dinamikom izvođenja radova.

“Ovo je samo dio ukupnih ulaganja u zdravstvo. Od bolnica u Nevesinju i Bijeljini, tendera koji je u toku za bolnicu Istočno Sarajevo do onoga što želimo da uradimo za bolnicu u Doboju, zaokružili bismo intervencije u bazični bolnički sektor”, rekao je Dodik nakon obilaska gradilišta.

On je podsjetio da je ranije urađena rekonstrukcija bolnica u Gradišci i Zvorniku, te istakao da je zdravstvo prioritetan sektor u Srpskoj. Cvijanović je izrazila zadovoljstvo dinamikom i obimom radova na, kako je rekla, jednom od najambicioznijih projekata u zdravstvu u cijeloj regiji.

“Južno krilo ovog objekta je već samo po sebi impozantan objekat, a nakon što se završi izgradnja Sjevernog krila i rekonstrukcija Centralnog medicinskog bloka UKC-a Republike Srpske i objedine sve službe u jednom modernom objektu, moći ćemo da kažemo da smo ispunili sve svoje ciljeve”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da, ako se uzme u obzir to što se u Nevesinju izgradila nova bolnica, kao i u Bijeljini, te da se radi rekonstrukcija svih zdravstvenih objekata širom Srpske i da je donesena odluka za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu, može se reći da su postignuti dobri rezultati u ovoj oblasti.

“Imamo velika očekivanja za ovaj projekat i ovaj objekat. On će značiti značajno unapređenje u zdravstvenom sektoru. To će morati podrazumijevati i nove prakse i novi način organizovanja i novo ponašanje menadžmenta, a sve na usluzi pacijentima”, rekla je Cvijanovićeva.

Bogdanić je istakao da se radovi na izgradnji Sjevernog krila i rekonstrukciji Centralnog medicinskog bloka UKC-a Republike Srpske nesmetano izvode uporedo sa svim redovnim poslovima UKC-a. On je zahvalio svima koji su angažovani na realizaciji ovog veoma složenog i veoma važnog projekta za zravstvo Srpske. Tomaš je istakao da stalna ulaganja u objekte, opremu i osposobljavanje i stručno usavršavanje zaposlenih u zdravstvu Srpske doprinosi povećanju broja usluga koje se u pacijentima pružaju u Srpskoj.

“Sigurni smo da će i završetak ovog projekta prepoloviti broj pacijenata koji odlaze na liječenje van Republike Srpske”, rekao je Tomaš, koji je danas zajedno sa zvaničnicima Srpske obišao radova ne izgradnji Sjevernog krila i rekonstrukciji Centralnog medicinskog bloka UKC-a Republike Srpske.

Menadžer projekta rekonstrukcije UKC-a Republike Srpske Nikola Bojić rekao je da radovi na izgradnji Sjevernog krila i rekonstrukciji Centralnog medicinskog bloka teku planiranom dinamikom, a da je završetak cjelokupnog projekta predviđen 2018. godine.

On je naglasio da će u Sjevernom krilu UKC-a Republike Srpske biti najsavremenije opremljeni operacioni blok, intenzivna njega, centar urgentne medicine i patologija.

“Zajedno sa završetkom Sjevernog krila, radi se i rekonstrukcija Centralnog medicinskog bloka koji podrazumijeva rekonstrukciju svih šest spratova zajedno sa aktiviranjem još jednog sprata”, rekao je Bojić.

Predstavnik izvođača radova, kompanije “Vamed”, Volfgang Vainmar rekao je da je izuzetno zadovoljan napretkom radova na ovom projektu, ističući da će radovi na dva sprata Centralnog medicinskog bloga UKC-a biti završeni već na jesen ove godine.

Prema njegovim riječima, upotpunosti će biti ispunjen plan radova na projektu, kako je to i ugovorom predviđeno. Ugovor za rekonstrukciju i opremanje Centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog Sjevernog krila UKC republike Srpske potpisali su 30. septembra 2014. godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije “Vamed” iz Beča Gerhard Rajter.

Radovi se finansiraju se kreditnim sredstvima Evropske investicione banke odobrenim na period od 20 godina sa grejs periodom od deset godina i kamatnom stopom od 1,5 odsto. Ugovorom je predviđeno da radovi traju 42 mjeseca plus 30 dana odnosno do polovine 2018. godine, njihova vrijednost je 83 miliona evra bez PDV, a sav teret finansiranja radova je iz budžeta Srpske i ne ide na teret zdravstvenog sistema Srpske.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik