Vijesti 07.09.2017.

Srpska dobila Spasilačku specijalnu jedinicu

ČITANJE: 1 minuta

Republička uprava Civilne zaštite RS i Gorska služba spasavanja potpisale su danas u Banjaluci sporazum o saradnji u potragama i spasavanjima.

Formirana je Jedinica Republičke uprave Civilne zaštite Gorske službe spasavanja RS koja će pokrivati kompletno područje RS.

spasilacka specijalna jedinica

“Jedinicu čine dva tima sastavljena od šest timova Gorskih službi spasavanja sa područja Banjaluke, Novog Grada, Jahorine, Foče, Gacka i Istočnog Sarajeva”, naveo je Nenad Ikonić, načelnik GSS-a RS.

Planirano je da u RS ukupno bude formirano deset timova Gorskih službi spasavanja.

Timovi GSS-a u RS ukupno broje 200 pripadnika koji su angažovani na volonterskoj osnovi, a novoj jedinici pristupiće članovi koji imaju sertifikate o spasavanju u skladu sa evropskim standardima i propisima.

Pod stalnim angažmanom i zaposlenjem je načelnik Gorske službe spasavanja Nenad Ikonić koji je vođa tima, a ostali pripadnici biće angažovani ugovorima o djelu.

gorska sluzba spasavanja

Jedinica će biti na raspolaganju Vladi RS i biće angažovana u slučaju potrebe zaštite i  spasavanja.

“Ovo je veliko korak u sistemu zaštite i spasavanja u RS”, kaže Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS.

Odluku o formiranju Jedinice donijela je Vlada RS prošle godine, pojašnjava Međed, navodeći da je RS potrebna Spasilačka specijalna jedinica.

(ATV)