Vijesti 13.05.2016.

Srpska kuburi sa manjkom medicinskih sestara

ČITANJE: 1 minuta
medicinske sestre
Položaj medicinskih sestara i tehničara u RS daleko je od zadovoljavajućeg, ali to nas ne sprečava da sa puno brige, strpljenja i profesionalizma brinemo o pacijentima.

Ovo je poručila glavna medicinska sestra Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS Verica Dragović. Ona je dodala da već 24 godine radi ovaj posao, a kad bi opet birala zanimanje, isto bi uradila.

Rukovodilac Odsjeka za bolničku zdravstvenu zaštitu u resornom ministarstvu Milan Latinović rekao je da zdravstvene ustanove u RS kubure sa manjkom medicinskih sestara zbog loše ekonomske situacije.

– Zapošljavamo oko 4.500 medicinskih sestra i tehničara, što je nedovoljno u odnosu na broj pacijenata. Finansijske mogućnosti RS su ograničene, ali tek s povećanjem ekonomskog statusa moći ćemo primiti veći broj zdravstvenih radnika kako bismo podigli standarde – rekao je Latinović juče nakon stručnog skupa u Banjaluci povodom Dana sestrinstva.

Predsjednik Saveza medicinskih sestara i tehničara Srpske Živko Marković istakao je da se jedna medicinska sestra u prosjeku stara o 46 operisanih pacijenata, te da oko 60 odsto posla u primarnom, sekundarnom i tercijarnom sektoru zdravstvene zaštite one obavljaju.

(Glas)