Region 17.12.2022.

Srpska lista: Kurti će dobiti adekvatan odgovor u slučaju nasilnog uklanjanja barikada

ČITANJE: 1 minuta

Srpska lista saopštila je da će učiniti sve da se sačuva mir i srpski narod na Kosovu i Metohiji od nasrtaja Prištine, te da će, ukoliko premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pokuša da silom ukloni barikade na sjeveru, “dobiti odgovor srpskog naroda kakav zaslužuje”.

Navode da je dolazak ministra unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova DŽeljalja Svečlje na administrativni prelaz Brnjak još jedna provokacija Kurtija i njegovih poslušnika s ciljem eskalacije situacije na terenu.

– Svečlja dobro zna da nije dobrodošao u srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije, niti ima šta da traži u našim krajevima –  poručili su iz Srpske liste i upozorili da je srpski narod opredijeljen za mir.

Iz Srpske liste ističu da su Svečljine izjave da je spreman da nastavi sa upotrebom nasilja i da silom ukloni barikade idu u prilog daljem zaoštravanju situacije.

Svečlja je danas saopštio da Priština ima kapacitete da ukloni barikade na sjeveru, kao i da u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom procjenjuju situaciju za adekvatan odgovor, prenosi RTRS.

Srbi na sjeveru Kosova i Metohije već osam dana protestuju, blokirajući sve putne pravce nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića, kome je određen pritvor od 30 dana.

Barikade su postavljenje u Rudaru, Srbovcu, Slatini i Lešku, na magistralnom putu Priština – Raška. Iz pravca koji od južne Mitrovice vodi ka Ribariću postavljena je barikada u Varagama.

Oznake: Aljbin Kutri, KiM