Vijesti 18.02.2016.

Srpska odgovorila Hrvatskoj: Čemu drama i galama?

ČITANJE: 3 minute
djokic-ozerov
Hrvatska pokušava da napravi ekološki incident od proizvodnje nafte u Rafineriji Brod, iako se u tim postrojenjima nafta proizvodila decenijama. Za vlasti u Zagrebu problem je nastao tek s dolaskom ruskih investitora u ovu kompaniju!

Ovo je juče poručio ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, odgovarajući na nedavne poruke iz Vlade Hrvatske da će tražiti odgovornost uprave brodske rafinerije zbog, kako su naveli, zagađivanja vazduha u Slavonskom Brodu i prijetnje da nije isključeno preduzimanje i drastičnijih mjera, poput zatvaranja ventila na naftovodu JANAF ili uslovljavanja evropskog puta BiH!

Lobiranje protiv BiH

Đokić je ocijenio da nema potrebe da hrvatske vlasti dramatizuju situaciju, kao i da je postalo očigledno da Hrvatska pokušava da zloupotrijebi poziciju unutar EU kako bi lobirala protiv BiH.

– Proizvodnja u ovom objektu se odvijala decenijama da bi se sada odjednom, kada se pojavio ruski investitor, pravila galama zbog toga i novi ekološki problem. Nekorektno je izlaziti s takvim stavom i koristiti poziciju koju ima Hrvatska u okviru EU i nekih evropskih tijela, te na negativan način lobirati protiv BiH. Imamo investitora koji je uložio 400 miliona evra, a oni žele da ga zatvore i spriječe da radi. Da li na taj način Hrvatska i BiH mogu razvijati dobru saradnju – poručio je Đokić.

Kako kaže Đokić, niko ne tvrdi da nema određene emisije štetnih gasova, ali činjenica je da se intenzivno radi na njihovom smanjenju, o čemu svjedoči i podatak da su Rusi uložili 260 miliona evra u modernizaciju i razvoj.

– To treba poštovati. Vjerujemo da u okviru evropskih struktura ima mnogo razumnih ljudi, razumnijih od onih u hrvatskoj vladi, koji jašu na ovom pitanju – dodao je Đokić.

Hrvatski ministar pravosuđa, Ante Šprlje, prije nekoliko dana je, nakon posjete Slavonskom Brodu, ustvrdio da su “ugroženi zdravlje i život hrvatskih građana”.

– Ako se utvrdi da postoje krivična djela ili prekršaji, Hrvatska i njene pravosudne institucije zadržavaju pravo da preduzmu sve mjere da se spriječi dovod sredstava koja utiču na zdravlje građana – podvukao je Šprlje.

Iako nije želio da odgovori na novinarska insistiranja koje konkretno mjere namjeravaju da preduzmu i da li će “zavrnuti ventil” na JANAF-u, Šprlje je figurativno opisao:

– Ako neko protiv vas počini krivično djelo i to učini nožem, vi mu uzimate taj nož. Dakle, oduzimate mu sredstvo kojim je djelo počinjeno. Mislim da je poruka jasna – dodao je on.

Evropski standardi

Slično razmišljaju i njegove kolege u hrvatskoj vladi, ministri privrede te zaštite životne sredine, a koji su ocijenili da rad međudržavne radne grupe do sada nije dao željene rezultate.

Međutim, u Srpskoj poručuju da se čini sve kako bi bili ispunjeni preostali evropski standardi i smanjena doza sumpora u određenim proizvodima. Po direktivama EU, rafinerija bi trebalo sve da završi do 2017. godine, ali iz resornog ministarstva poručuju da će RS, u okviru razgovora u sekretarijatu Energetske zajednice, predložiti da taj rok bude pomjeren do 2020. godine.

(Press)