Vijesti 20.06.2023.

Srpska prodala obveznice u vrijednosti od 210 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo finansija Republike Srpske juče je posredstvom Banjalučke berze prodalo 210.000 petogodišnjih obveznica Republike Srpske u nominalnoj vrijednosti 1.000 KM po hartiji, sa kamatnom stopom 6,1 odsto.

“Investitori su na jučerašnjoj aukciji iskazali veliko interesovanje, o čemu svjedoči podatak da je potražnja za hartijama bila za 14 miliona viša od planirane i iznosila je 224,28 miliona KM”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U obavljenih 60 transakcija učestvovali su institucionalni investitori, kao i tridesetak fizičkih lica, što iz Republike Srpske, Federacije BiH, tako i zemalja EU.

Emisija obveznica je planirana budžetom Republike Srpske i u skladu je sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama, kojim je definisana namjena zaduživanja. Svrha duga su budžetska potrošnja i projekti, te otplata starog duga.

Ministarstvo finansija na svojoj internet stranici redovno objavljuje aukcije hartija od vrijednosti koje su planirane, kao i rezultate obavljenih trgovanja, te ovim putem poziva zainteresovanu javnost da prati kalendar akcija s ciljem učestvovanja u jednoj od budućih emisija, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: Vlada RS