Region 28.12.2022.

“SRPSKA RETORIKA NEPRIHVATLJIVA” Njemačka vlada zahtijeva da se uklone barikade na Kosovu

ČITANJE: 1 minuta

Ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju biti uklonjene što je prije moguće, poručuje zvanični Berlin.

Od Kosova traži da prihvati primjenu ranije dogovorenog u vezi sa zajednicom srpskih opština, prenosi DW.

Njemačka vlada “veoma je zabrinuta” zbog najnovijih tenzija na sjeveru Kosova. Od Srbije se očekuje konstruktivan pristup i Beogradu je to preneseno, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova u srijedu u Berlinu, a prenosi njemačka agencija dpa.

“Nacionalistička retorika, kakvu smo posljednjih nedjelja čuli iz Srbije, potpuno je neprihvatljiva”, naglasio je predstavnik njemačkog Ministarstva, dodajući da pojačano vojno prisustvo u blizini srpske granice s Kosovom takođe šalje pogrešan signal. Njemačka vlada zato zahtijeva: Ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju biti uklonjene što je prije moguće.”

Istovremeno, Kosovo mora da prihvati primjenu ranije dogovorenog u vezi sa zajednicom srpskih opština, rekao je portparol i naglasio da njemačko ministarstvo podržava tekuće razgovore specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Agencija dpa podsjeća da su “prije skoro tri nedjelje, militantni Srbi podigli barikade na sjeveru Kosova naseljenom pretežno Srbima, blokirajući posebno puteve ka graničnim prelazima prema Srbiji”.

Oni tako, kako piše njemačka agencija, “protestuju zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca srpskog porijekla koji je, prema navodima kosovskih vlasti, predvodio napade na službenike izborne komisije. Militante podržavaju, a ponekad im čak i daju instrukcije, vlasti u Beogradu”.