Vijesti 12.10.2015.

“Srpske svetinje ne može da čuva onaj ko ih je rušio”

ČITANJE: 1 minuta
zorana-mihajlovic1
Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da oni koji su rušili srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji ne mogu da ih u narednom periodu čuvaju i apelovala na Unesko da ne donese odluku u korist Prištine.

Ona je povodom odluke Izvršnog savjeta Uneska da na dnevni red uvrste zahtjev samoproglašenog Kosova za prijem u tu instituciju rekla da Vlada Srbije i njeni građani apeluju na EU, SAD i sve druge zemlje da dobro razmisle o prijemu samoproglašenog Kosova u Unesko jer je riječ o kulturnoj baštini ne samo Srbije, već cijele Evrope.

“Još se nije osušila ni boja sa grafita koje je `OVK-ISIS` napisao po srpskim crkvama i manastirima”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsjetila da u Srbiji Srpska pravoslavna crkva ima vlasništvo nad zemljom i nad objektima, odnosno manastirima i crkvama i da u procesu restitucije vraća imovinu, ne samo SPC već i Katoličkoj, Jevrejskoj, Islamskoj i drugim vjerskim zajednicama, prenose beogradski mediji.

Izvršni savjet Uneska usvojio je danas dnevni red na kojem se nalazi i prijedlog preporuke za prijem samoproglašenog Kosova Metohije u članstvo te organizacije.

O tom, za Srbiju spornom pitanju, Unesko bi trebalo da raspravlja 21. oktobra.

(Agencije)