Region 20.01.2023.

Srpski mediji: Srbija pred ultimatimom – ili Makronov i Šolcov plan ili slijede sankcije

ČITANJE: 1 minuta

Pred Srbijom je jedan od najtežih dana, još od čuvenih pregovora u Rambujeu.

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, petorka u kojoj su izaslanici SAD, EU, Italije i predstavnici francuskog predsjednika i njemačkog kancelara, danas će svom domaćinu Aleksandru Vučiću uputiti ogoljeni ultimatum koji se tiče statusa Kosova i Metohije, a koji se direktno oslanja na famozni plan Makrona i Šolca.

Prema informacijama ovog lista, ovaj kvintet spreman je da bez uvijanja pred svog domaćina stavi konkretan zahtjev: ili ćete prihvatiti dokument Pariza i Berlina ili ćete se suočiti sa posljedicama koje ne isključuju sankcije, pa čak i teže poteze po našu stranu.

Prema informacijama “Novosti”, predsjednik je o ovim namjerama zapadnih centara moći obavjestio patrijarha Porfirija i crkvene velikodostojnike.

Vučić se danas sastao sa prvim po časti u SPC i vladikama i upoznao ih sa svim mogućim izazovima koje donosi posjeta zapadnih emisara.

Poslije petnaestominutnog zajedničkog sastanka, kako saznajemo, predsjednik i patrijarh razgovarali su u četiri oka.

Podsjetimo, francusko-njemački plan za rješenje kosovske krize je krajnje nepovoljan za Srbiju, jer podrazumijeva da se Beograd ne protivi članstvu tzv. Kosova u UN.

Nakon Prištine, gdje se petorka trenutno nalazi, izaslanici će poslije podne doći u Beograd, a sastanak sa predsjednikom Vučićem očekuje se danas oko 15 časova, u Vili Mir.

(A. S.)