Politika 11.03.2016.

Srpski ministri da spriječe donošenje štetne odluke

ČITANJE: 2 minute
dusanka majkic
Republici Srpskoj neprihvatljivi su zahtjevi bošnjačkih političara koji na silu žele da rezultate popisa stanovništva i domaćinstava u BiH dovedu do famoznih 51 odsto u svoju korist, zbog čega je neophodno da donošenje takve odluke u Savjetu ministara BiH spriječe ministri iz reda srpskog naroda u BiH Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak, rekla je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

-Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH donesen je 3. februara 2012. godine, a popis je održan od 1. do 15. oktobra 2013. Dakle, prošle su dvije i po godine od popisa, a rezultata i dalje nema. Kažu, sporan je kriterijum za utvrđivanje rezidenta, odnosno stalnog stanovnika BiH, iako je to Zakon jasno propisao- rekla je Majkićeva.

Bošnjački političari, naglasila je ona, čine sve da bi oko 300.000 popisnica građana bošnjačke nacionalnosti “koji žive i rade po bijelom svijetu pribrojali domicilnom stanovništvu” i tako na silu doveli do onog toliko željenog rezultata od 51 odsto od ukupnog broja stanovnika u BiH.

-Republici Srpskoj su takvi zahtjevi jasni, iako potpuno neprihvatljivi. Kao jedno od rješenja za okončanje ovog problema kao preduslova za objavljivanje rezultata popisa, ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Adil Osmanović pominje mogućnost da će konačnu odluku donijeti Savjet ministara BiH u slučaju da se ne postigne dogovor- navodi Majkićeva.

Ona poručuje da je veoma važno da građani znaju da takva odluka ne može biti donesena ako za nju ne glasaju tri srpska ministra u Savjetu ministara BiH – Šarović, Mektić i Crnadak.

-Hoće li im njihove fotelje biti draže od nacionalnog interesa srpskog naroda, ostaje uskoro da se vidi. Sa strepnjom čekamo odluku- rekla je Majkićeva. Na sjednici Centralnog popisnog biroa prije dva dana u Sarajevu nije postignut dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva BiH, a konačno rješenje trebalo bi da bude postignuto na sljedećem sastanku u ponedjeljak, 14. marta.

(Agencije)

Oznake: Mirko Šarović