Magazin 17.05.2016.

Srpski pisci na festivalu u Rusiji

ČITANJE: 1 minuta
20160517101433_369827
Pjesnik i predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, satiričar Aleksandar Čotrić i pesnik Jeremija Lazarević predstavljaće Srbiju na Osmom međunarodnom festivalu slovenske književnosti “Pjevajuća slova”, koji će od 18. do 20. maja biti održan u ruskom gradu Tveru.

Organizator festivala je Komitet za kulturu Tverske oblasti, koja se nalazi 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve. Na Festivalu učestvuju pisci i prevodioci iz Rusije, Srbije, BiH, Belorusije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Slovačke i drugih slovenskih zemalja, navedeno je u saopštenju UKS-a. Radovi srpskih i ostalih stvaralaca biće objavljeni u katalogu Festivala slovenske književnosti. Ovaj festival je postao veoma značajan kulturni događaj u Rusiji i jedan od simbola duhovnog jedinstva slovenskih naroda.

Njegova važnost podstaknuta je potrebom jačanja i obnavljanja kulturnih veza, razmene literarnih dela, jezičkih kontakata i prevodilačkih škola među slovenskim zemljama. U Tverskoj oblasnoj univerzalnoj naučnoj biblioteci “Maskim Gorki” pre nekoliko godina otvorena je “Slovenska sala” u kojoj se nalaze portreti klasika slovenske literature, a fond knjiga stalno se uvećava knjigama na ruskom, srpskom, bugarskom, makedonskom, poljskom, ukrajinskom, beloruskom, slovačkom i drugim slovenskim jezicima. Pisci iz Srbije, Andrić, Čotrić i Lazarević, obogatiće bibliotečki fond u Tveru izdanjima svojih knjiga poezije i proze.

(Agencije)