Politika 11.10.2016.

Srpski poslanici u NSRS o provedenom referendumu: „Nemamo pravo da ostavljamo članove Komisije na cjedilu“

ČITANJE: 2 minute

Poslanici srpskih stranaka u NS RS rekli su tokom današnje diskusije o sprovedenom referendumu da će na sve načine da zaštite članove Komisije za sprovođenje referenduma u RS.

Poslanik NDP Dragan Čavić zatražio je u ime klubova SDS, PDP, NDP i NS da NSRS obaveže Vladu da pruži finansijsku i pravnu zaštitu za članove komisije u sudskom procesu.

Čavic je rekao da najveću odgovornost za sprovedeni referendum snose poslanici koji su raspisali referendum.

– Nemamo pravo da ostavljamo članove komisije na cjedilu. Šta ako dobiju presuđujuće kazne koje mogu biti od šest mjeseci do pet godina. Oni će da robijaju, a mi, koji smo ih imenovali ćemo veselo da zviždimo – rekao je Čavić.

Šef Kluba SNSD Radovan Višković rekao je i da ce poslanici vladajuće koalicije stati iza članova komisije.

– Zaštićemo članove komisije od bilo kakvih sankcija – rekao Višković.

Republička komisija za sprovođenje referenduma utvrdila je da je referendum o Danu Republike Srpske uspješno obavljen u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i da je njegov rezultat punovažan, jer je glasala natpolovična većina građana.

Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan u izvještaju pred poslanicima NSRS istakao je da se od 1.219.399 građana Republike Srpske, koji imaju biračko, a time i glasačko pravo, na osnovu Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, izasnilo 680.175, odnosno 55,78 odsto.

Karan je predložio da Narodna skupština Srpske utvrdi prestanak mandata Republičkoj komisiji, nakon konstatovanja rezultata referenduma, i da je ovlasti samo u dijelu koji se odnosi na učešće u postupku pred Ustavnim sudom BiH.

Raspravi o ovoj tački dnevnog reda ne prisustvuju poslanici Koalicije “Domovina”, koji su bili protiv organizovanja referenduma o Danu Republike.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić pozvao je “sve nadležne organe da zaštite ustavni poredak BiH”.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike na cijeloj teritoriji Republike Srpske. Referendum o Danu Republike održan je 25. septembra.

(EuroBlic)