Vijesti 24.03.2016.

Srpski vojnici su bili nadljudi!

ČITANJE: 2 minute
nikolic-i-mitrovic
Marko Nikolić i Nenad Mitrović, koji su bili članovi srpske ekspedicije “Albanska golgota 100 godina poslije”, u utorak naveče su u punom amfiteatru banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta ustvrdili da su tadašnji srpski vojnici bili nadljudi.

– Dovoljno je reći da je 1915. godine putem kojim su išli kroz Albaniju od 40.000 srpskih vojnika samo 8.000 stiglo do Skadra, a na tri pravca povlačenja ukupno je stradalo oko 250.000 ljudi. Takođe, ovaj put koji smo prešli u decembru 2015. godine jeste EKG Srbije. Srpskoj vojsci se do Krfa srce gasilo, međutim, na Kajmakčalanu krivulja se podigla. Krenulo je oslobađanje Srbije i srce je počelo da radi. Dakle, iz svega što se srpskim borcima dešavalo možemo naučiti da uvijek moramo da se borimo do kraja i budemo pametni – poručili su Nikolić i Mitrović.

Ovi vrsni planinari koji su prepješačili oko 300 kilometara puta od Peći do Drača, ostrva Krf i Vido, Zejtinlika u Solunu pa nazad do Kajmakčalana, otkrili su da je njihova priča pozitivno odjeknula.

– Mislimo da je ovo primjer kako treba poštovati pretke. Jer bez njih ne bismo postojali. Nikako ne smijemo da ih zaboravimo i dozvolimo da se nešto takvo ponovi – naveli su Nikolić i Mitrović.

Marko je naglasio da ekspedicija nije bila politički ni planinarski pohod, već hodočašće kojim bi jednom u životu trebalo da prođe svaki Srbin.

– Nismo išli u uniformama, jer niko od nas danas nije zaslužio da je ogrne i nosi barjak. Mi od devedesetih godina naovamo imamo toliko loših primjera pijanih, uraslih četnika i bradurina koji prave od patriotizma jeftin folklor. Srpska vojska iz Prvog svjetskog rata nije bila desetkovana da bismo mi sada izigravali nešto takvo. Uostalom, Prvi svjetski rat je posljednji period kada su Srbi bili jedno i kada nije bilo kasnijih podjela na četnike i partizane, ove i one – ocijenio je Nikolić.

Podsjećamo, u tom petočlanom timu bili su i Nemanja Nešković, Marko Marković i Stanko Tomić. “Povlačili” su se u istom periodu kad i Srpska vojska, odnosno najtežim pravcem Peć – Čakor – Devojački krš – Plav – Gusinje – Vrmoša – Selce – Tamara – Hoti – Skadar – Lješ – Drač – Krf.

Više zanimljivih detalja o ovoj velikoj ekspediciji biće objavljeno u nedjeljnom izdanju Pressa.

(Press)