Vijesti 28.03.2016.

Srpskoj divi u čast, na Dan pozorišta: Otkrivena spomen-ploča umjetnici Ružici Sokić

ČITANJE: 2 minute
spomenik-ruzici-sokic
Zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i glumica Rada Đuričin otkrili su juče, na Svjetski dan pozorišta, spomen-ploču velikoj srpskoj umjetnici Ružici Sokić ispred istoimene fondacije u Krunskoj ulici u Beogradu.

Prema Mladenovićevim riječima, veliko je zadovoljstvo da se na Dan pozorišta na kući u kojoj je živjela proslavljena glumica Ružica Sokić otkriva ploča s njenim imenom.

– Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica prihvatila je inicijativu Fondacije Ružice Sokić da na ovaj način bude obilježeno mjesto gdje je ona živjela, ovdje u centru grada, na Vračaru, u Krunskoj 50. Mislim da je izuzetno važno da jedna ovakva ličnost koja je obilježila srpsko glumište, i u prošlom i u ovom vijeku, dobije svoju spomen-ploču. Očekujem da će saradnja grada Beograda i Fondacije Ružice Sokić biti nastavljena i da je ovo samo početak – rekao je Andreja Mladenović.

On je dodao da je velika srpska umjetnica obilježila svoje vrijeme glumeći na filmu, televiziji, pozorištu i radiju i da to može da bude primjer mladim glumcima koji dolaze koliko je tu bilo velikog truda i angažovanja.

– Ovo je samo jedan skroman način da se odužimo Ružici Sokić na svemu što nam je ostavila, a s druge strane postoji veliki prostor da Beograd nastavi da radi kako bismo njegovali njenu zaostavštinu i kako bi mladi koji dolaze mogli da se upoznaju s njenim radom – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Glumica Rada Đuričin je ovom prilikom naglasila da se velikoj glumici Beograd na ovaj način zahvaljuje za sve radosti koje je svojim raskošnim darom Beogradu darovala.

– Ne samo Beogradu, s pozorištem u srcu Ružica je stizala i u kasabe i u palanke, u gradove i metropole, na male kamerne scene i pod svjetla velikih pozornica. Njeno izuzetno glumačko umijeće osvajalo je sve, i siromašne i neuke i bogate i upućene, a osvajaće i ubuduće njene blistave uloge koje su obilježene na filmskim trakama i televiziji i biće važne i podsticajne za one koji tek dolaze, koji će je tek gledati – rekla je Rada Đuričin.

Karijeru glumice Ružica Sokić je počela davne 1957. godine, u filmu “Doktor”, da bi potom igrala i u filmovima “Kad budem mrtav i beo”, “Bokseri idu u raj”, “Užička republika”, “Savamala” i mnogim drugim.

Ružica Sokić je rođena 1934. godine u Beogradu, a preminula je 19. decembra 2013.

(Agencije)