Srpskoj potrebni ozbiljni partneri na nivou BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su Srpskoj potrebni ozbiljni partneri na nivou BiH i da vjeruje da će ih konačno dobiti.

Cvijanovićeva je poručila da očekuje da se nakon formiranja vlasti na nivou BiH počnu dogovarati i rješavati stvari na osnovu dogovora, jer u prethodnom periodu nije postojala ni prava kombinacija između različitih nivoa vlasti, niti poštovanje koje je trebalo biti iskazano prema Republici Srpskoj.

– Sve je bilo svedeno na čisti politički teren i prepucavanja. Sada očekujem da ta situacija bude u potpunosti promijenjena – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, odgovarajući na pitanje koji su to važni projekti za Srpsku koji će biti odblokirani formiranjem vlasti na nivou BiH.

Ona je dodala da to znači da se ozbiljno pristupi razgovorima sa finansijskim međunarodnim organizacijama kako bi vidjeli na koji način da se završe projekti koji su već u igri jer neki od njih čekaju ratifikaciju.

Predsjednica Srpske je podsjetila na izjave predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda i ostalih međunarodnih organizacija da nemaju partnera dok ne bude formiran novi Savjet ministara. “Vrlo jasno su poslali tu poruku”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, postoje i brojni infrastrukturni projekti za koje je Srpska zainteresovana i o kojima želi pričati sa međunarodnim partnerima.

Ona je naglasila da Srpskoj sada nije potreban novac od MMF-a, ali je potrebno da ponekad ima aranžman sa njima da bi sa drugim organizacijama mogli napraviti validne ugovore, jer traže neku vrstu garancije, da postoji i određena saradnja sa MMF-om.

– Imam najviša očekivanja kada je riječ o mehanizmu koordinacije, jer smo to dogovorili. Potrebno nam je za dalje kretanje ka EU, ali i da bismo razrješavali određene dileme. To znači da su ponovo sve institucije u igri, na svim nivoima vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je mehanizam korišten kada je popunjavan Upitnik EU, dok je za sve ostalo bio u zastoju.

– Očekujem da novi Savjet ministara sa velikim aktivizmom pokrene priču o koordinaciji, jer je svima potrebna, ne samo zbog EU, već i za realizaciju projekata. Sve to može stati u jedan drugi okvir, a to je nastavak Reformske agende, koji se nazire kroz dokument koji su potpisale dvije entitetske vlade, a odnosi se na nastavak važnih ekonomsko-socijalnih pitanja, što je potrebno svima s obzirom na to da smo ušli u određenu fazu i završili dosta posla u vezi sa Reformskom agendom – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da najveći teret nose entitetske vlade, ali je za određena pitanja potrebno imati ili dobru koordinacionu tačku ili određene stvari koje moraju da se dešavaju na nivou BiH.

(Srna)

RADOJIČIĆ: Kvalitet vazduha 9. decembra u Centru, Boriku i Paprikovcu bio u prvoj kategoriji

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da su mjerenja aero-zagađenja u gradu zvanična, odnosno vrši ih ovlaštena institucija sa licenciranom opremom i stručnim licima. Radojičić je danas, na aktuelnom času gradskog parlamenta, naglasio da uređaji za mjerenje ne pripadaju nijednoj političkoj partiji. “Mjerenja ne može da vrši neko ko je na pijaci kupio uređaj”,

Predstavom Peđe Bajovića otvoren 2. Banjaluka stand up festival

Predstavom „Rok trajanja“ stand up komičara Peđe Bajovića iz Zagreba u utorak 10. decembra u Vijećnici Banskog dvora otvoren je 2. Banjaluka sand up festival. Predstava“Rok trajanja” je zadnja iz njegove dosadašnje tematske trilogije. -Vrlo kratak opis bi bio – ja kukam, a ljudi se smiju! Počinjem o stanju stvari za čovjeka mojih godina, pa

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka igraju predstavu u ZTC Banja Vrućica

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka 21. decembra odigraće predstavu “Mali princ” u ZTC Banja Vrućica, na koju dolaze i njihovi drugari iz Poljske u pratnji svojih terapeuta, koje dovodi ambasador Koviljka Špirić. Dan kasnije, 22. decembra, na donatorskoj večeri u Banskom dvoru šest konobara iz Down syndrom centra Banjaluka služiće goste. Ovih šest konobara, šest

Potpisan sporazum o saradnji na razvoju ženskog preduzetništva

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i direktor Džender centra Srpske Mirjana Lukač potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji na sprovođenju programa u vrijednosti 24.844 KM radi postizanja ravnopravnosti polova u oblasti privrede. Lukačeva je rekla novinarima nakon potpisivanja da program podržava organizacija UN žene, koja je prepoznala program edukacije ženskih

VIDOVIĆ: Novim sistemom fiskalizacije do efiksanijeg plaćanja obaveza

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će u narednoj godini biti uveden novi sistem fiskalizacije koji će biti zaštićen i u njega niko neće moći da ubacuje svoje sisteme i tako izbjegava plaćanje obaveza. – Prema novom rješenju, prije nego što dobijete račun u marketu, Poreska uprava mora da dobije taj prihod