Politika 02.10.2015.

Srpsku u Srajevu predstavljaju “halal” ministri

ČITANJE: 2 minute
spiric
Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je danas da Republiku Srpsku u Savjetu ministara BiH predstavljaju “halal ministri” iz Saveza za promjene.

– Nije novost da u Federaciji BiH postoje halal proizvodi i proizvodi sa halal sertifikatom, ali Ugovor između BiH i Islamske vjerske zajednice, koji je usvojen na prošloj sjednici Savjeta ministara, uz sve apsurde i bedastoće pokazuje i da Republiku Srpsku u Savjetu ministara BiH predstavljaju “halal” ministri- rekao je Špirić Srni.

On smatra da se “proizvod djelovanja ministara iz Saveza za promjene zove izdaja”.

– Nažalost, oni su zaboravili da za to na prošlim izborima nisu dobili sertifikat od srpskog naroda- zaključio je Špirić.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, utvrdio je na sjednici 29. septembra Prijedlog osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH, sa izmjenama na sjednici, uz obrazloženje da se Osnovnim ugovorom želi obezbijediti jednoobrazan pravni okvir u kojem će sve crkve i vjerske zajednice u BiH djelovati i biti izjednačene u pravima i obavezama bez ikakve diskriminacije.

Na ovu odluku juče je reagovao i SNSD, upozoravajući da ovim ugovorom Savjet ministara obavezuje sav javni i privatni sektor u BiH, dakle sve ustanove i preduzeća i svakog poslodavca, da muslimanima obezbijedi vrijeme za klanjanje “džuma namaza”, slobodne dane za odlazak na hadžiluk, prostorije za molitvu, pravo da se mogu odijevati po muslimanskim običajima i takvi dolaziti na posao.

– Posebno je važno po članu 14. tog ugovora prema kome Islamska zajednica može štampati novine i časopise, osnivati preduzeća, radio i televizijske stanice, te imati slobodan pristup državnim medijima, a bez obaveze da to čini u skladu sa zakonima koji važe za te oblasti- navodi se u saopštenju SNSD-a.

(Agencije)

Oznake: Nikola Špirić