Vijesti 20.01.2016.

Srušen najstariji hrišćanski manastir u Iraku

ČITANJE: 1 minuta
manastir
Islamisti su srušili do temelja najstariji hrišćanski manastir u Iraku, potvrđuju satelitski snimci iz Mosula do kojih je došla agencija AP.

Manastir Svetog Ilije odolijevao je 1.400 godina prirodi i aktivnostima ljudi, a u novije vrijeme kao mjesto za molitvu koristili su ga američki vojnici.

Manastir je vijekovima bio dom za generacije monaha, a nedaleko od ulaza u ovo zdanje bila su urezana prva dva slova Hristovog imena po grčkom alfabetu.

Pol Tabit Habib (39), sveštenik iz Mosula koji sada živi u egzilu u Irbilu, rekao je da je hrišćanska istorija u Mosulu uništena na varvarski način”.

– Vidimo pokušaj da nas protjeraju iz Iraka, da eliminišu i dovrše naše postojanje u ovoj zemlji- rekao je Habib, komentarišući snmike.

Grupa “Islamska država”, koja kontroliše velike dijelove Iraka i Sirije, ubila je hiljade civila i protjerala hiljade hrišćana.

Islamisti su na teritorijama pod svojom kontrolom uništili brojne vjerske i kulturne objekte od ogromnig istorijskog značaja, jer smatraju da su oni protivni njihovom tumačenju islama.

(Agencije)