Vijesti 04.07.2022.

SSS BiH: Procjenjuje se da će ove godine BiH napustiti 300 hiljada ljudi

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je Njemačka najavila mogućnost uvođenja novih olakšica za izdavanje radnih dozvola, ali i novi “moderni zakon o useljavanju“ od septembra ove godine brojni građani u BiH ovo vide kao novu priliku da napuste zemlju.

Sindikalci u BiH za ovakvo stanje okrivljuju poslodavce koji radnicima plaćaju minimalac, kao i vlast koja ne čini ništa da stanje promijeni.

-Prosječna plata je negdje na nivou između 1050 i do 1100 konvertibilnih maraka. Preko 70 odsto radnika živi i radi za platu koja iznosi do 650 KM, a ako uzmete da je potrošačka korpa preko 2650 maraka, onda se jednostavno vidi da četiri ovakve plate treba imati da bi prehranili četvoročlanu porodicu, smatra predsjednik Samostalnog saveza sindikata BiH Selvedin Šatorović.

U tom kontekstu kao posebno sramnu navodi nedavnu odluku da se poslanicima u Parlamentu BiH plata poveća za 500 KM  što je ističe prst u oko svima, od strane bahate vlasti, koja sebi diže plate, dok ni ne razmišlja o ukidanju akciza na gorivo ili o bilo kojim drugim odlukama kako bi građanima olakšala preživljavanje.

-Prošle godine BiH je napustilo oko 170 hiljada ljudi, procjene su da će ove godine to činiti njih duplo više, tvrdi Šatorović.

Poslodavci u RS, s druge strane eventualne nove olakšice Njemačke za primanje novih radnika ne vide kao nešto što će dodatno pogoršati stanje sa nedostatkom radne snage, jer su se poslodavci već prilagodili u proteklih godinu dana novonastaloj situaciji nakon pandemije.

-Ne vjerujem da će ovakva odluka Njemačke išta promijeniti, zato što prema zadnjim informacijama koliko znam su zbog ove krize izgubili više od 120 hiljada radnih mjesta. Tako da mislim da se ništa posebno neće desiti što se već nije desilo. Radnici, svi oni koji su htjeli da odu oni su otišli. Mi probleme već imamo i ne očekujemo da ćemo imati dodatne probleme, naučili smo se prilagoditi, tvrdi predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić

Prema njegovim riječima RS trenutno nedostaje oko 10 hiljada radnika na tržištu rada u RS iako prema evidenciji sa Zavoda za zapošljavanje trenutno se nalazi oko 70 hiljada prijavljenihg ljudi koji traže posao.

(Z.M)