Vijesti 18.05.2024.

Šta ako bi se slučaj “Konzum” dogodio i kod nas: Najpametnije čuvati račune i ne čekati sa zvanjem inspekcije

ČITANJE: 3 minute

Javnost je ostala šokirana kada su prije neki dan objavljene fotografije na kojim se vidi dio štakora pored konzerve smeđeg pasulja koji je, kako tvrdi kupac, uzet u “Konzumu” u Hrvatskoj. Nakon objave koja se munjevito proširila internetom, reagovala je inspekcija, a iz “Konzuma” su izrazili žaljenje i poručili da su seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Provjerili smo sa u Inspektoratu RS šta bi se dogodilo ako bi kod nas neko doživio neprijatnost koju je imao kupac u “Konzumu”. A i ovdje se dešavalo da budu pronađena strana tijela koja nikako ne pripadaju nekom proizvodu.

Podsjećanja radi, nedavno je sa našeg tržišta povučeno više od 6.000 komada mliječne čokoladice porijeklom iz Poljske u kojima su pronađeni komadići plastike. U praksi je moguće da se tokom procesa pakovanja, odnosno mašinske obrade pojedinačnih pakovanja namijenjenih za finalnu upotrebu, u upakovanom proizvodu nađe strano tijelo. Naprimjer, najlon za pakovanje, dijelovi ambalaže, plastike ili neke druge nečistoće u proizvodu. Pitanje je kakva su u tim slučajevima prava kupaca, ali i obaveze inspekcije.

Šta prvo uraditi?

-U prethodnim godinama bilo je takvih pojedinačnih slučajeva i tada se potrošači prvenstveno trebaju obratiti trgovcu i uz račun za kupljeni proizvod isti reklamirati, te prijaviti slučaj nadležnoj inspekciji – objašnjavaju sa Srpskainfo iz Inspektorata RS.

U onim slučajevima kada se utvrde nepravilnosti kod određenog proizvoda nalaže se povlačenje proizvoda i zabranjuje dalja potreba i ova mjera se odnosi na cijelu seriju i lot proizvoda kod kojeg se utvrdi nedostatak.

-Imajući u vidu da kod prethodno upakovanih proizvoda ni sam trgovac nema saznanja da u sadržaju proizvoda postoji neki nedostatak, ne može se reći da u ovim slučajevima postoji svjesna namjera trgovca da ošteti potrošače. Međutim, u slučajevima kada se utvrde takve nepravilnosti i trgovac bude upoznat sa njima, ukoliko ne preduzme naložene mjere, odgovaraće prekršajno, a u slučaju oštećenja zdravlja potrošača snosi rizik i od krivične odgovornosti – navode iz Inspektorata.

Kupci bi trebalo da znaju u kojim slučajevima se njihova prijava uzima u razmatranje. Naime, samo objava na društvenim mrežama ne znači baš puno.

Uz prijavu dostaviti račun

Kako nam je pojašnjeno iz inspekcije, uz samu prijavu potrebno je dostaviti račun o obavljenoj kupovini jer je on jedini dokaz da je kupovina urađena u konkretnom objektu u kojem je potrebno izvršiti provjeru.

-U suprotnom inspekcija ne raspolaže dokazima na osnovu kojih bi se sa sigurnošću utvrdilo u kojem objektu je obavljena kupovina. Same objave na društvenim mrežama ili tvrdnje potrošača o određenim nepravilnostima ne predstavljaju dokaz o navedenim nepravilnostima, a u smislu da bi kontrolni organi samo na osnovu nečije objave ili tvrdnje mogao preduzimati mjere prema trgovcu. Svaka tvrdnja i sumnja o nepravilnostima mora biti i dokazana, da bi mogla biti sankcionisana – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Pitali smo da li su domaći potrošači jednako zaštićeni kao potrošači u zemljama Evropske unije i da li su ingirencije inspekcije RS jednake kao inspekcija u EU.

U Inspektoratu ističu da su mjere koje preduzima inspekcija Republike Srpske u ovim slučajevima identične kao i mjere koje se preduzimaju na tržištu EU, odnosno nalaže se povlačenje proizvoda.

-Podsjećamo da je Agencije za bezbjednost hrane BiH kontaktna tačke za BiH u EU RASFF sistemu brzog obavještavanja o zdravstveno neispravnoj hrani, gdje se na dnevnom nivou objavljuju informacije o hrani kod koje se utvrde određene nepravilnosti na tržištu EU i mjerama koje se provode. Ukoliko Agencija utvrdi da je predmetna hrana plasirana i na tržište BiH, dostavlja tu informaciju nadležnim inspekcijama na postupanje, te se dalje provode mjere kao i na tržištu EU – ističu iz Inspektorata RS, a prenosi Srpskainfo.