Svijet 29.11.2022.

Šta bi Amerikanci mogli tražiti od zemalja članica NATO-a?

ČITANJE: 2 minute

“Fajnenšel tajms” piše da bi sastanci ministara zemalja članica NATO-a, koji počinju danas, mogli da donesu novu dimenziju globalnih geopolitičkih odnosa.

Taj zaključak američki list izvodi iz činjenice da će visoki zvaničnici SAD insistirati na zauzimanju puno čvršće politike prema Kini.

FT piše i da su zadnjih nekoliko sedmica predstavnici Vašingtona lobirali kod drugih evropskih članica NATO saveza za zaoštravanje retorike prema Kini, kao i na konkretne akcije obuzdavanja kineskih vlasti. Suprotstavljanje Kini američki je predsjednik Džo Bajden ranije postavio kao glavni cilj svoje spoljne politike, ali se Americi silom prilika fokus prebacio na rat u Ukrajini.

To što sada SAD insistiraju na stavljanje konfrontacije s Kinom u agendu NATO saveza dolazi u ekstremno osjetljivom trenutku za kineske vlasti jer traju masovni protesti protiv politike zaključavanja , ali i Komunističke partije, kao i predsednika Sija. Otvara se pitanje i kakva bi mogla biti reakcija Kine u slučaju drastičnog zaoštravanja politike NATO-a.

Kako piše Gojko Drljača, autor brojnih tekjstova u Jutarnjem listu, prije invazije na Ukrajinu, koketiranje s primanjem Ukrajine u članstvo NATO saveza činilo se kao logični korak, ali je danas vjerovatnije da bi veći dio članica odustao od te ideje, ako bi taj potez zaustavio ruski napad.

Zato se postavlja pitanje da li je dizanje pritiska na Kinu, na kojem insistiraju Sjedinjene Države, korak prema vraćanju neke vrste hladnoratovskih odnosa u globalnu međunarodnu politiku, kad su političke tenzije ionako ekstremne?

Prema pisanju FT-a, visoki zvaničnici SAD ističu pred sastanak u Bukureštu kako se NATO još ljetos dogovorio u vezi s novim “strateškim konceptom” kako bi “adresirali sistemske izazove” koje postavlja Kina.

Amerika nudi evropskim saveznicima u NATO-u da na sastanku u Bukureštu dogovore “jačanje naše otpornosti prema izazovima koje postavlja Narodna Republika Kina”.

Koordinisanje NATO članica protiv Kine, tvrdi FT, visoko je na listi prioriteta Sjedinjenih Država. Ambasadorka SAD pri NATO savezu, Džulijen Smith, tvrdila je da NATO mora da počne da odgovara kineskim izazovima na konkretne načine.

Ministri bi na sastanku u Bukureštu trebalo da rasprave novi izvještaj o Kini pa bi ta zemlja trebalo prvi put da se jasno identifikuje kao izazov u pitanjima “interesa, sigurnosti i vrijednosti”.

Taj izvještaj navodno obrađuje pitanja kineskog vojnog razvoja, napora da utiče na članice NATO saveza i treće zemlje, a obrađuje i kinesko-ruske odnose.

Uporedo s težnjama SAD, u EU se procjenjuje u kojoj mjeri bi Unija smjela da zaoštri ekonomske odnose s Kinom. Većina članica EU, a posebno Njemačka i Francuska, ne vide se na istoj liniji prema Kini kao i Sjedinjene Države.

Oznake: Amerika, NATO