Magazin 22.10.2015.

Šta bi se dogodilo da se otvore vrata aviona u toku leta?

ČITANJE: 1 minuta
avion
Jeste li se ikad zapitali šta bi se dogodilo da vaša najgora noćna mora postane stvarnost?

Uprkos tome što je dekompresija izuzetno opasna i može rezultovati smrtonosnim ishodom, vrata aviona u toku leta, srećom, nije moguće otvoriti.

– Razlika pritisaka u kabini aviona i spoljašnjem pritisku čini otvaranje vrata nemogućim, bar kad je u pitanju ljudska snaga- navodi za britanski “Telegraf” Patrik Smit, pilot i autor knjige “Cockpit Confidential“.

– Zamislite vrata aviona kao čep, koji prema suženju gura pritisak u kabini. Skoro sva vrata aviona otvaraju se ka unutra, a na visini oko 3000 metara, što je prosečna visina letenja, pritisak koji vrata gura ka spoljašnjoj strani iznosi oko 0.5 kilograma po kvadratnom centimetru. To znači da bi za celu površinu vrata bio potreban pritisak od 2-3 tone- objašnjava Smit.

Ali, šta je sa nižim visinama, na kojima je kabinski pritisak znatno manji?

– Pritisak od 0.1 kilograma po kvadratnom centimetru je i dalje mnogo više od onoga što bilo koji čovek može da postigne, čak i da naiskap odjednom popije nekoliko šoljica kafe i doživi nalet adrenalina kakav nas zadesi kada smo izloženi smrtnoj opasnosti- kaže Smit.

On dodaje da to nije sve – vrata su dodatno obezbeđena posebnom vrstom brava.

– Osim toga, vrata su dodatno obezbeđena mehaničkim i elektronskim bravama, tako da bi vam bila potrebna hidraulična dizalica da ih otvorite, a bezbednosna kontrola ne dozvoljava unošenje istih u avion- zaključuje Smit.

(B92)