Svijet 11.06.2021.

Šta će NATO tražiti od Bajdena

ČITANJE: 2 minute

Lideri NATO će u ponedjeljak, na samitu u Briselu, tražiti uvjeravanja od američkog predsjednika Džoa Bajdena da Alijansa može da računa na podršku SAD, svog najmoćnijeg člana, nakon što je četiri godine bila na udaru kritika bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Na nešto svedenijem skupu nego na prošlim samitima NATO zbog restrikcija povezanih sa kovidom-19, 30 saveznika okupiće se u svom sjedištu kako bi dogovorili reforme za multipolarni svijet nastao nakon završetka Hladnog rata, u kojem, kako navodi agencija Rojters, kineski vojni uspon predstavlja novi izazov, piše Tanjug.

“Prva stvar za Bajdena je da se ponovo posveti kolektivnoj odbrani NATO”, izjavio je bivši visoki zvaničnik NATO Džejmi Šej, koji je bio na samitu 2018. godine na kojem je Tramp razmišljao o povlačenju SAD iz tog saveza.

“To samo pokazuje koliko bi lako bilo da Sjedinjene Države okrenu leđa alijansi”, rekao je Šej, koji je sada u analitičko-savetničkoj organizaciji “Prijatelji Evrope”.

Dok bi Bajden, kako se očekuje, mogao poslati tradicionalnu američku poruku da evropski saveznici moraju plaćati više za sopstvenu bezbjednost, NATO će, kako navodi Rojters, nastojati da ode još dalje od Trampove spoljnopolitičke agende “Amerika na prvom mjestu”.

“Ovaj samit sa Bajdenom bi trebalo da bude signal svijetu da NATO se vratio. Bilo je toliko buke i bilo je to teško vrijeme. Ali sada zapravo možemo razgovarati o stvarima koje su bitne, definišući bezbjednosne izazove našeg vremena”, rekao je jedan visoki evropski diplomata u NATO-u.

Rusija, klimatske promjene, Avganistan i nove tehnologije biće na agendi jednodnevnog samita, koji će kulminirati specijalnom sesijom lidera.

NATO, osnovan 1949. godine radi kolektivne odbrane njegovih članica i kao protivteža Sovjetskom savezu, obilježio je 70.-godišnjicu na samitu u Londonu u decembru 2019. godine.

(E.M)

Oznake: NATO