Sport 28.11.2022.

Šta dalje? Ovo su mogući scenariji za prolazak Srbije u osminu finala

ČITANJE: 1 minuta

Srbija je remijem protiv Kameruna uz dosta golova otežala sebi situaciju za prolazak u osminu finala Svjetskog prvenstva. Sada prvo zavisi od Brazila. Potrebno je da Brazilci danas od 17.00 časova pobijede Švajcarsku, kako bi eventualnom pobjedom u posljednjem kolu protiv Švajcarske, Srbija obezbijedila plasman u narednu rundu.

Ukoliko Švajcarska odigra neriješeno protiv Brazila kao na prethodnom Mundijalu u Rusiji, Srbija će u posljednjem kolu morati da pobijedi Švajcarsku sa minimum 2 gola razlike s obzirom da Švajcarska sada ima +1 (1:0), dok Srbija ima -2 (3:5). Ukoliko bi Srbija pobijedila Švajcarsku sa dva gola razlike u tom slučaju, gledalo bi se ko je postigao više golova u tom parametru Srbija trenutno ima 3 postignuta gola, dok Švajcarska ima samo 1 postignut gol i utakmicu manje protiv Brazila.

To nije sve, Kamerun je remijem protiv Srbija dobio šansu da prođe u osminu finala, ukoliko u posljednjem kolu pobijedi Brazil. Oni trenutno imaju bolju gol razliku od Srbija za 1 gol više -1 (3:4), a postigli su isti broj golova kao “orlovi”.

Ukoliko Švajcarska večeras pobijedi Brazil, kalkulacije će postati nebitne jer će onda zemlja satova i čokolade automatski proći u osminu finala, a meč sa Srbijom u posljednjem kolu biće beznačajan.

PRAVILO O PROLASKU U OSMINU FINALA

U slučaju istog broja golova, gleda se prvo gol razlika, a onda ukoliko bude izjednačeno gleda se broj postignutih golova, a ukoliko opet ekipe budu izjednačene gleda se međusobni dueli. U slučaju da i dalje nema boljeg gleda se fer-plej odnosno ko ima manje žutih i crvenih kartona. U teoriji ukoliko i to bude izjednačenje učesnik osmine finala se izvlači žrebanjem.

(A. S.)