Magazin 21.12.2015.

Šta je apsolutno sramotno stavljati na Facebook profil

ČITANJE: 3 minute
facebook
Svaka odrasla osoba koja imalo drži do sebe društvenim će mrežama prići s dozom opreza.

Kako se razvija paraleleni svemir društvenih mreža, tako se valja pridržavati nepisanih pravila o tome što je na profilima prihvatljivo ponašanje odrasle osobe, a šta čak i najumjerenije među nama pretvara u prave dosadnjakoviće koje na cesti treba izbjegavati.

Ovo su samo neka od pravila lijepog ponašanja na FB-u za odrasle:

1. Lajkovanje ne mijenja stvarnost

Stavljanje statusa u kojima, ako lajkuješ, misliš da si promijenio svijet apsolutno pripadaju u kategoriju onih ispod 15 godina starosti. Samo zato što imaš napad empatije, bitno je shvatiti da srceparajućim statusom i pozivom na lajkovanje sigurno nećeš promijeniti svijet.

2. Nisi sportski komentator

Biti zaljubljenik u sport je sasvim legitimno, ali valja znati kako nisi sportski komentator. Za to postoje ljudi koji su školovani i plaćeni, pa čak i njih ponekad stišamo na nulu, jer nam se gleda utakmica, a ne slušaju mišljenja o tome jeli za gol kriv busen trave ili neraspoloženi preplaćeni igrač.

3. Tvoje dijete, tvoja stvar

Lijepo je pozdraviti dolazak nove osobe na ovaj svijet, ali ne zanima baš svakoga kada je beba zaspala, koliko je danas papala i koliko je dugo kakala u pelene. Isto vrijedi i za vjenčanja, zaruke… Sasvim je prihvatljivo objaviti da ste zaručeni, ali izljeve ljubavi ostavite za male noćne razgovore. Od njih je mnogima toliko lijepo, kao kada se 12 sati voze po krivudavoj cesti u automobilu bez klima uređaja.

4. Kako sam se juče napio…

Mamurluk kao i sinoćnje opijanje zapravo su sramota, a ne nešto čime bi se trebali hvaliti. Inače, postoji jedna kletva: Neka ti sutra na fejsu osvane fotka u pijanom stanju! To nemojte dozvoliti!

5. ..izvinjenja nakon partijanja

Šta je bilo, bilo je. Sramotu treba ograničiti, a ne je dodatno širiti putem društvenih mreža. Ko vas je morao trpiti pijane, ne mora sutradan trpiti i besmislena izvinjenja za sramotno ponašanje koje bi najradije svi što prije zaboravili. Zar opet moramo slušati kako ti je uginuo pas ili kako nikada nisi imao priliku u životu biti neko i nešto? Zaboravi, stari. Bilo pa prošlo, ne ponovilo se..

6. Poziv na događaj..

..se šalje samo jednom. Postoje opcije: dolazim/ možda dolazim / ne dolazim. Odgovori su vrlo konkretni. Poštuj ih. Deset poziva na koncert tvog benda ne znači da će promijeniti mišljenje tvojih prijatelja koji već znaju na kojem si stepenu umjetničkog izražaja…

7. Tvoj profil nije tvoj dnevnik

Nije niti dnevnik kapetana Enterprisea. Statusi koji počinju sa “..ono kad..” posebno iritiraju, jer malo koga zanima što ti se dogodilo na putu u školu, posao, fakultet, baš svaki dan. Još manje tvoje prijatelje na FB zanima u kojem si psihološkom stanju bio jutros, a u kakvom si stanju poslijepodne. Do večeri, mnogi će razmišljati da te izbrišu za čitavu vječnost. Tvoj život, tvoja stvar.

8. Prijatelji koje ne poznaješ

Ukoliko si tip osobe koja bez imalo problema u, na primjer, prodavnici, pristupi potpunim strancima i odmah se ponaša kao da je srela najboljeg prijatelja iz djetinstva, onda je okej prihvatati prijateljstva sa ljudima koje uopće ne poznaješ. U protivnom, to i nije tako pametna ideja.

9. Prijatelji koji to nikada neće postati

Bivša cura tvog brata ili prijatelja sigurno ima skrivene motive ako ti je poslala zahtjev za prijateljstvo. U stvarnom životu kao i na društvenim mrežama vi nikada nećete biti prijatelji. Isto vrijedi i za fantastično zgodne sponzoruše koje se reklamiraju na Facebooku. Nikada ti ta neće biti prijateljica u stvarnom životu… Prihvati to. Nije stvarno.

10. Ne želim igrati Farmwille

Nemoj slati zahtjev.

11. Usta moja hvalite me

Česta greška žena. Svaki put kada se divite sami sebi kako ste prekrasni na zadnjem od 500 selfija koje ste objavili, nekome na listi vaših prijatelja je ozbiljno pozlilo. Niko ne voli hvalisavce. Na mreži i izvan nje. Divna si, jesi… predivna si!

(fokus)