Vijesti 13.05.2021.

Šta je pozadina raspoređivanja hiljada američkih i vojnika NATO-a od Manjače do Baltika

ČITANJE: 5 minuta

SAD, NATO i partnerske države održaće u maju i junu ove godine nekoliko vojnih manevara. Zašto se vježbe održavaju, šta im je pozadina i zbog čega je Rusija prema njima kritički nastrojena.

Nazivi vojnih vježbi zvuče dosta slično, na primjer “Defender-Europe 21” i “Steadfast Defender 21” (Branitelj-Evrope 21 i Nepokolebljivi branitelj 21). Manevri “branitelja” Evrope održavaju se svake godine i organizira ih vojska SAD-a. U vježbama sudjeluje cijeli niz zemalja – kako članice NATO-a tako i partnerske države. Ove godine će se Sjedinjenim Državama pridružiti još 25 zemalja, piše Klix.

Tu su europski saveznici i Kanada, sve zemlje zapadnog Balkana osim Srbije, kao i partnerske zemlje Ukrajina, Gruzija i Moldavija. “Branitelj Evrope 21” održat će se u 16 zemalja, ali ne u Ukrajini i u Gruziji. U međuvremenu je zabunu prouzročio i podatak o broju vojnika koji će sudjelovati u manevrima. Pentagon govori o 28.000 vojnika. Istovremeno je francuski general-potpukovnik Brice Houdet, zamjenik šefa štaba u Glavnom sjedištu savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), na brifingu 6. maja jasno rekao da je taj broj “nerealan”. On kaže da će u vježbama sudjelovati oko 9.000 vojnika, a da se do drugih brojki može doći samo ako se u obzir uzme kompletan vremenski okvir vježbi, piše DW.

Zašto se vježbe održavaju?

Manevri koje predvode Amerikanci već su počeli u Estoniji. Od 5. maja se tamo izvode padobranske i minobacačke vježbe. Na albanskoj obali se početkom aprila pojavio najveći američki transportni brod “Bob Hope” zbog vježbi iskrcavanja vojnika.

“Branitelj Europe 21” prvenstveno je koncentriran na regiju zapadnog Balkana i Crnog mora. Cilj vježbi je da se održi i poboljša kompatibilnost između američkih trupa i drugih NATO zemalja.

“Branitelj Evrope 21” obuhvaća čitav niz takozvanih “uvezanih vježbi”. Sudionici “Swift Response” (Brzi odgovor), a to je oko 7.000 vojnika, koncentrirat će se na desantnu obuku u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

A oko 5.000 vojnika bi se, u okviru manevra “Immediate Response” (Trenutni odgovor), koji počinje sredinom maja, trebalo obučavati u iskrcavanju transportnih brodova. Najveća vježba s 13.000 sudionika zove se “Sabre Guardian”. Od sredine maja do početka lipnja bi se trebala održati obuka protuzračne i proturaketne odbrane, kao i medicinske evakuacije.

“Steadfast Defender 2021”

Paralelno s tim NATO koncem maja želi održati i vježbu “Nepokolebljivi branitelj 2021”. Usprkos njihovim sličnim nazivima, NATO naglašava da se mora praviti razlika između manevara koje predvodi jedna država poput “Branitelja Evrope” i manevara koji organizira NATO – a to je upravo “Nepokolebljivi branitelj”. U toj vježbi sudjeluje 20 zemalja NATO-a te dva bliska partnera – Finska i Švedska.

“Nepokolebljivi branitelj 2021” sastoji se od tri dijela. U prvom dijelu naglasak je na mornarici. Planirane su vježbe na Atlantiku s oko 5.000 vojnika i 20 brodova, uključujući i britanski nosač aviona “Kraljica Elizabeta”, kao i 40 aviona među kojima su najnoviji borbeni avioni tipa F-35.

Drugi dio se održava u njemačkom Ulmu. Tamo je NATO 2018. uspostavio komandu za podršku (Joint Support and Enabling Command), čiji je zadatak osiguravanje brzog transfera trupa u Evropi. Na ovoj vježbi krajem maja će sudjelovati 300 vojnika. To će biti nešto poput vatrenog krštenja za novo zapovjedništvo iz Ulma.

Treći dio “Nepokolebljivog branitelja 2021” će se održati u regiji Crnog mora. NATO-ove postrojbe “Very High Readiness Joint Task Force”, za koje je 2021. zadužena Turska, iskrcat će se u Rumuniji. Riječ je o 4.000 vojnika.

NATO govori o “defenzivnim vježbama”

Zašto NATO-članice strogo paze na broj vojnika koji sudjeluju u vježbama? Razlog je u Bečkom dokumentu iz 2011. o mjerama za povjerenje i sigurnost Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OESS). Tu su postavljene jasne gornje granice za broj aktivnih sudionika.

Vojne aktivnosti moraju se naime najaviti – ako je u manevre “u bilo kojem trenutku” uključeno najmanje 9.000 vojnika. Vježbe podliježu i stranom nadzoru ako je u njih uključeno više od 13.000 osoba, to stoji u pravilima.
NATO stalno uvjerava kako su sve informacije o manevrima transparentne. „Mi smo potpuno transparentni u vezi s tim što radimo, i sve zemlje imaju pravo vršiti obuku svojih trupa”, kazala je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu na brifingu povodom “Nepokolebljivog branitelja 2021”.

Lungescu je naglasila da Rusija nije zahtijevala da nadgleda vježbe. Istovremeno, ni ona a ni general-potpukovnik Houdet nisu odgovorili na pitanje novinara DW o tome bi li NATO bio spreman pozvati ruske promatrače na vježbu “Nepokolebljivi branitelj 2021” – iako manevar prema broju sudionika ne podliježe ni prijavljivanju ni nadgledanju.

Ove godine je, čini se, vrlo važna tema transparentnosti, s obzirom na rusku reviziju vlastite borbene spremnosti. Prema informacijama iz Washingtona, Bruxellesa i Kijeva, Ruska Federacija je na granici prema Ukrajini i na anektiranom poluotoku Krimu u aprilu stacionirala više od 100.000 vojnika. Moskva tvrdi da je tu vježbu najavila na vrijeme.

Ali, Rusija je odbila sudjelovati na sastanku OESS-a 10. aprila, koji je sazvala Ukrajina, i na kojem je Rusija trebala “pojasniti” svoje vojne aktivnosti. Prema riječima ministra obrane Sergeju Šojgua, “provjera ruske borbene gotovosti bila je odgovor na vojne aktivnosti NATO-a”. No, NATO i Pentagon naglašavaju defenzivni karakter svih manevara koji će se uskoro održati u Evropi. “To je ono što vojnici rade. Oni vježbaju. Mi moramo vježbati. Ako ne vježbamo, nismo spremni”, naglasio je Houdet.

(E.M)