Politika 16.11.2020.

Šta je sve obećao Draško Stanivuković

ČITANJE: 2 minute

Novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, prvi dan u Gradskoj upravi, suočiće se sa svojim brojnim predizbornim obećanjima.

Među posljednjim, koje je možda podiglo i najveću prašinu u javnosti, bilo je obećanje da će izgraditi opštu bolnicu u gradu.

– Rasterećenjem UKC na način da se izgradi opšta bolnica, bio bi riješen i problem parkinga, preopterećnosti zdravstvenog sistema na Paprikovcu, a Banjaluka bi prestala da nosi epitet jedinog grada ove veličine koji nema svoju bolnicu – obećao je Stanivuković.

Jedan političar – jedna plata iz budžeta, sljedeće je obećanje novog gradonačelnika.

– Neće biti moguće da neko prima pet ili šest plata iz budžeta, dok veliki broj naših sugrađana nema niti prvo zaposlenje – može se pročitati na Draškovom ličnom sajtu.

Izbrojao je da Gradska uprava u ovome trenutku ima više od 80 savjetnika i koordinatora, 12 odjeljenja, 24 odsjeka, dva kabineta, te isto toliko službi i odsjeka, te sedam samostalnih odsjeka.

Tvrdi da se racionalnim postavljenjem ove organizacije mogu za jedan mandatni period napraviti uštede od osam miliona maraka.

– Kako? Ukidanjem funkcije drugog potpredsjednika (ušteda više od 300.000 KM), plate funkcionera dovesti u visinu dvije prosječne plate u realnom sektoru, te uvećanje pet odsto u odnosu na kriterijum broj stanovnika jedinice lokalne samouprave, smanjenjem broja savjetnika i reorganizacijom Gradske uprave – naveo je Stanivuković.

Na mjestu srušenog banjalučkog kina „Kozara“, smatra Stanivuković, treba izgraditi teatar na otvorenom, umjesto zgrade od 12 spratova.

Stanivuković je obećao i grad bez podjela. Šta to znači?

– Naš koncept je izgraditi sistem koji neće razlikovati pojedince po bilo kojoj osnovi, pogotovo ne po političkoj pripadnosti. Naša politika je bez osvete, revanšizma, ucjena i prisile – rekao je.

Sljedeće obećanje je vrtić za svako dijete u gradu. Kako je rekao, ukoliko nema mjesta u javnim vrtićima, djecu ćemo moći da upišemo u privatne, a grad će da subvencioniše razliku u cijeni.

– Time ćemo u prvoj godini mandata trajno riješiti liste čekanja naše djece za upis u vrtić – obećao je Stanivuković.

Takođe, obećao je da će grad obezbijediti besplatne udžbenike za svakog osnovca, budući da je osnovno obrazovanje obavezno.

Novac planira da obezbijedi tako što će da smanji troškove reprezentacije i stručne usloge.

– Uvešćemo besplatan gradski prevoz za penzionere i đake. Sredstva koja ćemo uštediti od smanjenja plata političara, smanjenja broja izmišljenih pozicija savjetnika, kao i princip jedan političar – jedna plata iz budžeta, dovoljni su da se finansira besplatan prevoz za đake i penzionere – piše u Stanivukovićevom programu.

(SB/Banjaluka.net)