Magazin 31.01.2016.

Šta je ženama savjetovano za srećan brak 1895. godine?

ČITANJE: 2 minute
Ladies home journal
“Ladies Home Journal” bio je časopis za žene u 19. vijeku i sadržavao je mnoštvo informacija o uređivanju vrta i njegovanju cvijeća, o muzici, o tome kako djeca trebaju poštivati starije te se u njemu nalazi mnogo recepata, piše Jezebel.com.

Tako je 1895. godine ženama dao nekoliko “korisnih” savjeta za brak, pod imenom Pravila srećne žene:

1. Nijedan muškarac ne voli da mu žena bude sjena, ali ponekad želi da se ona složi sa njim, da bude slatka i da saosjeća s njim, da njegovo rasuđivanje upravlja njenim i da ona prihvati njegovo mišljenje o ljudima i stvarima. Tako će on biti spremniji misliti o njoj u drugim prilikama.

2. Žena bi uvijek trebala pričati dobro o drugim ljudima, ako ni zbog čega drugog, onda radi dobra svoga muža. On voli slušati o plemenitim, srčanim ljudima, o onima koji žive pošteno, koji su srećni i vole se. To vraća njegovu vjeru u ljudsku prirodu koja tako često pokazuje svoje ružne strane.

3. Muškarac očekuje da njegova supruga bude bolja od njega. Bez obzira na to koliko je on religiozan, smatra da je idealna žena uvijek čista u duši kao veliki hrišćani, dobar muškarac dijelom religije smatra vjeru u to da je njegova žena duhovno viša i plemenitija od njega.

4. Ako dan za danom oblačite istu haljinu, imate istu frizuru iz godine u godinu, možda se on neće prestati ponašati isto prema vama, ali će vas uskoro prestati promatrati na isti način.

U časopisu su imali i mišljenje o donjem vešu za ljeto: “Donji veš za ljeto treba biti lagan i udoban. Ne treba biti težak, ni pretanak, nego dovoljno topao da vas sačuva od upala”.

(Radiosarajevo.ba)