Vijesti 04.05.2016.

Šta misle građani RS o najavljenim protestima?

ČITANJE: 2 minute
trznica
Prodavci na banjalučkoj Tržnici 14.maja teško da će moći da ostanu uzdržani. Najavljeni protesti i kontraprotesti odigraće se stotinak metara dalje, a na one opozicine ići će i Mladen Ratković.

Njegov štand danas je prilično prazan, jer je besparica, kaže, učinila svoje. Dok čeka primanja iz budžeta prodaje posljednje zalihe domaćeg paradajza. Proteste opozicije vidi kao priliku da se nešto u državi konačno promijeni.

“Zbog opšteg stanja, zbog neimaštine, zbog invalidnin,e juče je dobio znači mjesec i po dana. Boračkog nema, nema ništa znači opšte stanje nula”, ispričao je Mladen Ratković.

Tako ne misli njegov kolega Mihajilo Knežević, sitni ulični pordavac. Jasno je da se teško živi, ali smatra da protesti opozicije imaju sasvim drugu svrhu.

“Neću sa njima ni slučajno. Šta ću na proteste kad ruše Republiku Srpsku”, kaže Mihajilo Knezević.

Za one koji žele na proteste udaljenost nije prepreka. Ispred zadruge u Regodicima na Manjači dvojica mještana Novak i Tihomir kažu da izbori do saad ništa nisu promijenili. Zato smataju da će promjenu donijeti protesti, a na koje će tačno ići čini se ni sami ne znaju. Česti stranački prelasci učinili su svoje.

“Pametni doktori treba da apeluju na ove. Taj čovjek Stevandić koji najavljuje te proteste i ono, ja nisam u njegovoj stranci, ali ga podržavam i doćiću na proteste u Banjaluku. Zašto vi dolazite? Došao bi radi nepravde”, rekao je Novak Miletić.

“Ne znam kad su, ali ići ću. Tako da to je sve u redu ali…Mora biti protesta, jer ljudi nemaju”,kaže Tihomir Željković.

Za razliku od starijih koji prate politiku, sudeći po anketiranim, mlađi će i na protestima biti apstinenti. Na pomen mitinga vladajućih i opozicije, većinom izbjegavaju kamere.

Oni stariji ipak imaju stavove, a podjele među političarima i njih su podijelile. Širom Srpske stiže podrška i vladajućima i opoziciji.

Bar za prevoz sa udaljenih lokacija, oni koji žele na proteste ne treba da brinu. I vladajući i opozicija u organizaciju ulažu sve raspoložive kapacitete pa se može očekivati organizovan prevoz u Banjaluku.

(ATV)