Politika 01.06.2021.

Šta političari iz Srpske očekuju od Vučića?

ČITANJE: 4 minute

Ako se već ne mogu naći na pola puta, niti za istim stolom u Banjaluci, vlast i opozicija u Republici Srpskoj, sutra će u Beogradu na Andrićevom vencu razgovarati o aktuelnim pitanjima, sa naglaskom na dolazak novog Visokog predstavnika u BiH.

Domaćin će im biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, iako je formalno poziv uputila predsjednica RS Željka Cvijanović.

Na sastanak će i predsjednik SDS-a Mirko Šarović. Priliku će iskoristiti da Aleksandru Vučiću prenese stavove opozicije, piše N1.

“Kao stranka i kao predsjednik, lično, dobili smo poziv od gdina Vučića na sutrašnji sastanak. Dolazak su potvrdili i ostali lideri. To je standardan periodični razgovor kod predsjednika Srbije o aktuelnim pitanjima. Iskoristiću priliku da kažem kako gledam na tu siituaciju, očekujem da predsjednik Vučić čuje komentare opozicije, kako mi gledamo na tu stvar. Mi smatramo da Visoki predstavnik je davno trebao da ode iz BIH, ali su političari u BIH u značajnoj mjeri doprinijeli zašto se zadržao toliko vremena i zašto nam nisu baš sjajne prespektive narednih godina.

Sami političari, prije svega Milorad Dodik i SNSD su na neki način vaskrsli , ne znači ovog, Visokog predstvanika, a ako se oni budu pitali i ostanu na vlasti imaćemo još dugo Visokog predstavnika, nažalost, jer smatramo da ova zemlja ne treba Visokog predstavnika, ali se on zadržava zbog takvih. To ću sutra da kažem na ovom sastanku. Nekad pomislim da Dodik i priželjkuje da što duže ostane Visoki predsvanik, a ovamo prodaje maglu, jer što više tenzije i problema u BIH to za njega bolje”.

I U PDP sličan stav:

“To je dobra prilika da razgovaramo o bitnim temama. Za razliku od vlastodržaca u BIH, Predsjednik Vučić pokazuje državničku poziciju, ozbiljnost, razumnost, izjavama poziva na smirivanje tenzija koja je u interesu RS i pozicije unutar BiH, poštovanje Dejtonskog sporazuma.

U Banjaluci ako hoćete da okupljate posebno poziciju, posebno opoziciju, znači da hoćete da dijelite, da insistirate na podjelama..

Rezultati vlasti su jako loši. Malo je kritike koliko su loši rezultati vladajuće koalicije koja već 20 godina uzurpira ovu zemlju“.

N1:Da li je Gdin Vučić medijator između vlasti i opozicije?

Borenović: “Gdin Vučić je ozbiljan državnik, koji je shvatio ozbiljnost situacije. Šalje jednu vrstu poruka koje su dobrodošle. Poruka da nam ne treba konfrontacija, sukobi, trebamo zaštiti interese građana u RS, to je naša ustavna obaveza.. Mi, unutar PDP nikada nećemo pristati na prijenos niti jedne ustavne pozicije RS”…

Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS, nije dobio poziv za sastanak, ali smatra da je sve usmjereno ka izboriima, i u Srbiji, ali i u BIH .

“Mislim da Vučić i Dodik polako ulaze u kampanju za predsjedničke izbore u Srbiji i opšte u BIH. To je jedna zajednička akcija u kojoj se kao oni bore za neku sabornost za srpsko nacionalno pitanje . Siguran sam da sa tog sastanka neće izaći neke velike pouke. Ipak je Vučić vrlo blizak Evropi, pod velikim uticajem međunarodne zajednice, to smo najbolje vidjeli na ovim dešavanjima i svim sporazumima koje je on sklopio po volji međunarrodne zajednice, u vezi Kosova. Ne vjerujem da će Dodik dobiti podršku za bilo kakav radikalan potez.

Očito da se Dodik uplašio, pa dugo vremena panično reaguje. Ja se inače zalažem za suverenizam i protiv protektorata stranaca sam.

Siguran sam da će taj sastanak u Beogradu biti talas dobre medijske manipulacije. Dodik će se ponovo pokazati kao neko ko tobož prkosi međunarodnoj zajendici, a vidjeli smo kao sa ANP, u suštini sve će ispoštovati što od njega bude tražila međunarodna zajednica”.

Vukanović zaključuje da “ako već dolazi Visoki predstavnik, i dolazi iz Njem koja je uređena zemlja, u kojoj postoji koleketivna svijest, da nam prenese na neki način svoja pozitivna iskustva, kako su Nijemci napravili jednu uređenu zemlju, i da i mi napravimo uređenu zemlju, a ne da budemo totalitarno društvo gdje se krše ljudska prava”.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je novinarima u Kozarskoj Dubici da očekuje da će sutrašnji sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu biti konstruktivan i da će RS imati podršku Srbije da se bori za pravdu, pravednost i bolji život.

“Mi želimo da se prekine taj eksperimentalni pristup međunarodne zajednice prema BiH i smatramo da to urušava naš unutrašnji potencijal, da se dogovoramo i pregovaramo i konačno želimo da štitimo međunarodno pravo jer ono podrazumijeva da imamo Dejtonski sporazum na osnovu kojeg i funkcioniše BiH. Posebno pogađa činjenica kada se mimo određenih procedura dešavaju tako važne stvari kao što je na primjer imenovanje novog visokog predstavika. Mi razumijemo da je visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali isto tako razumijemo da je on smetnja nečemu što mi zovemo evropski put ako on zaista i postoji. Taj put ne bi trebalo da bude u sjeni ili pod sjenom nekakvog visokog predstavnika. Mi želimo partnerstvo sa EU ma kako bio dugačak taj put.”

(E.M)