Šta privrednici u RS očekuju od novog Zakona o PDV-u, a kakve promjene će dobiti?

Privrednici u Republici Srpskoj nadaju se da bi novi Zakon o PDV u BiH, koji je u pripremi, mogao da propiše nove rokove za plaćanje PDV, koji će njima ostaviti malo više “prostora da dišu”.

Jedan od njihovih zahtjeva kod izrade novog zakona, naime, jeste da se rok za plaćanje ovog poreza odgodi, odnosno da se pomjeri sa desetog u mjesecu na kraj mjeseca, nakon isteka poreskog perioda.

– Time bi se stvorila dodatna mogućnost privrednicima, s obzirom na to da su opterećeni drugim izdacima na početku mjeseca, te da dobiju na vremenu da skupe novac i plate PDV na kraju mjeseca. To je jedan od zahtjeva privrednika od početka, koji su svjesni da se vjerovatno neće moći dobiti mogućnost da se PDV plaća samo za naplaćene fakture, umesto za izdate, što bi bila velika olakšica. Sa odgađanjem plaćanja se ne dobija ništa finansijski, ali se dobija malo relaksiranija situacija na početku mjeseca – kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Prednacrt i nacrt ovog Zakona, koje je pripremila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, međutim, nisu predvideli ovu promenu u sistemu plaćanja, baš kao ni plaćanje poreza na naplaćene fakture i neka druga „sporna“ pitanja. Uprava se, naime, nije upuštala u ovakve vrste izmjena zakonodavstva, jer za to nisu imali nikakvo uputstvo vladajućih struktura u BiH.

Umjesto toga, bavili su se usklađivanjem zakonodavstva u ovoj oblasti u BiH sa onim u EU. Neke od novina koje je predvideo prednacrt ovog zakona su povećanje praga za obaveznu registraciju u PDV sistem sa 50.000 KM na 75.000 KM i oporezivanje nedovršenih građevinskih objekata, te uslovi za oslobađanje kod prometa građevinskih objekata.

– Novina je i to da se posebna šema u građevinarstvu ukida, a uvodi se prenos obaveze u skladu sa propisima EU za izvršen promet, zatim oporezivanje kod uvoza i prometa prema preprodavcu električne energije i prirodnog gasa, zatim usluga koje su u BiH pružene od strane poreskog obveznika koji nema sjedište, ni poslovnu jedinicu u BiH, te koji nije odredio poreskog zastupnika, a podliježu oporezivanju u BiH, zatim investicionog zlata u skladu sa posebnim postupcima oporezivanja, imovine dužnika poreskog obveznika prema presudi u okviru obavezne prodaje, te imovine poreskog obveznika u postupku stečaja – navodi portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Upravni odbor UIO prije nekoliko je dana dao saglasnost na nacrt zakona koji predviđa ovakve izmjene, te ga je dalje uputio na konsultacije nadležnim odborima u entitetskim skupštinama. Oni bi, saznajemo, mogli predložiti da se uvaže neki zahtevi privrede, odnosno da ovim zakonom makar daju novi rokovi za plaćanje PDV-a.

Najefikasnija jedinstvena stopa

– Preporuka je svih međunarodnih finansijskih institucija da bi sve zemlje koje trenutno imaju više stopa PDV-a trebalo da razmišljaju o mogućem prelasku na jedinstvenu stopu, ali ne previsoku, jer se takav model sistema PDV-a pokazao kao najefikasniji. Dakle, BiH ima sistem PDV-a za koji se kao najefikasniji zalažu međunarodne finansijske institucije. Ako bi se, ipak, odlučilo da BiH krene u suprotnom pravcu, a to znači uvođenje niže stope na neke osnovne životne namirnice, to će značiti sigurno povećanje standardne stope koja više neće biti 17 odsto, već sigurno veća – kaže Ratko Kovačević.

(Srpskainfo)

Radović pozvao građane Srbije i BiH da ljetuju u Crnoj Gori i Budvi

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je građane Srbije i BiH da letuju u Crnoj Gori i Budvi i poručio im da su dobrodošli i rado viđeni gosti, te da se ne obaziru na, kako je ocijenio, nepromišljene izjave crnogorskog premijera Duška Markovića. “Građani Srbije i BiH koji godinama ljetuju u Crnoj Gori znaju

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisuju koalicioni sporazum

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisaće vrlo brzo koalicioni sporazum kojim će regulisati izlazak na izbore u Gradu Prijedoru, saznaje banjaluka.net. Obje stranke će imati samostalne liste, dok će kandidata dati DNS, a rješenje se još usaglašava, iako su velike šanse da to ne bude sadašnji gradonačenik Milenko Đaković. SDS će izvjesno podržati

TRIVIĆ: Pohvala rodoljublju Katarine Ristić

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pohvalila je rodoljublje srednjoškolke Katarine Ristić, Srpkinje iz Čikaga, koja je svojim radom uspjela izdejstvovati da se u udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH. “Katarina Ristić je svojim primjerom još jednom potvrdila da srpska dijaspora ima veliki broj talentovanih mladih ljudi koji nisu zaboravili svoj

“Montenegro erlajnsu” zabranjeno slijetanje na beogradski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije na osnovu reciprociteta donio je mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona crnogorskog “Montenegro erlajnsa” na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”. U obrazloženju ove odluke, u koju je “Blic” imao uvid, navodi se da je državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru, pošto je i dalje na snazi mjera Vlade Crne Gore da

Od 1. juna više djece u banjalučkim vrtićima

U toku je drugi krug testiranja vaspitača na virus korona kako bismo mogli biti spremni za dolazak većeg broja djece, što se očekuje od ponedjeljka, rekla je direktorka Jelena Kurtinović.  Tokom prošle sedmice u vrtićima banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje boravilo je u proseku 140 djece dnevno, od 202 koliko ih je bilo