Šta privrednici u RS očekuju od novog Zakona o PDV-u, a kakve promjene će dobiti?

Privrednici u Republici Srpskoj nadaju se da bi novi Zakon o PDV u BiH, koji je u pripremi, mogao da propiše nove rokove za plaćanje PDV, koji će njima ostaviti malo više “prostora da dišu”.

Jedan od njihovih zahtjeva kod izrade novog zakona, naime, jeste da se rok za plaćanje ovog poreza odgodi, odnosno da se pomjeri sa desetog u mjesecu na kraj mjeseca, nakon isteka poreskog perioda.

– Time bi se stvorila dodatna mogućnost privrednicima, s obzirom na to da su opterećeni drugim izdacima na početku mjeseca, te da dobiju na vremenu da skupe novac i plate PDV na kraju mjeseca. To je jedan od zahtjeva privrednika od početka, koji su svjesni da se vjerovatno neće moći dobiti mogućnost da se PDV plaća samo za naplaćene fakture, umesto za izdate, što bi bila velika olakšica. Sa odgađanjem plaćanja se ne dobija ništa finansijski, ali se dobija malo relaksiranija situacija na početku mjeseca – kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Prednacrt i nacrt ovog Zakona, koje je pripremila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, međutim, nisu predvideli ovu promenu u sistemu plaćanja, baš kao ni plaćanje poreza na naplaćene fakture i neka druga „sporna“ pitanja. Uprava se, naime, nije upuštala u ovakve vrste izmjena zakonodavstva, jer za to nisu imali nikakvo uputstvo vladajućih struktura u BiH.

Umjesto toga, bavili su se usklađivanjem zakonodavstva u ovoj oblasti u BiH sa onim u EU. Neke od novina koje je predvideo prednacrt ovog zakona su povećanje praga za obaveznu registraciju u PDV sistem sa 50.000 KM na 75.000 KM i oporezivanje nedovršenih građevinskih objekata, te uslovi za oslobađanje kod prometa građevinskih objekata.

– Novina je i to da se posebna šema u građevinarstvu ukida, a uvodi se prenos obaveze u skladu sa propisima EU za izvršen promet, zatim oporezivanje kod uvoza i prometa prema preprodavcu električne energije i prirodnog gasa, zatim usluga koje su u BiH pružene od strane poreskog obveznika koji nema sjedište, ni poslovnu jedinicu u BiH, te koji nije odredio poreskog zastupnika, a podliježu oporezivanju u BiH, zatim investicionog zlata u skladu sa posebnim postupcima oporezivanja, imovine dužnika poreskog obveznika prema presudi u okviru obavezne prodaje, te imovine poreskog obveznika u postupku stečaja – navodi portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Upravni odbor UIO prije nekoliko je dana dao saglasnost na nacrt zakona koji predviđa ovakve izmjene, te ga je dalje uputio na konsultacije nadležnim odborima u entitetskim skupštinama. Oni bi, saznajemo, mogli predložiti da se uvaže neki zahtevi privrede, odnosno da ovim zakonom makar daju novi rokovi za plaćanje PDV-a.

Najefikasnija jedinstvena stopa

– Preporuka je svih međunarodnih finansijskih institucija da bi sve zemlje koje trenutno imaju više stopa PDV-a trebalo da razmišljaju o mogućem prelasku na jedinstvenu stopu, ali ne previsoku, jer se takav model sistema PDV-a pokazao kao najefikasniji. Dakle, BiH ima sistem PDV-a za koji se kao najefikasniji zalažu međunarodne finansijske institucije. Ako bi se, ipak, odlučilo da BiH krene u suprotnom pravcu, a to znači uvođenje niže stope na neke osnovne životne namirnice, to će značiti sigurno povećanje standardne stope koja više neće biti 17 odsto, već sigurno veća – kaže Ratko Kovačević.

(Srpskainfo)

TREĆA PRESUDA Specijalcima za pljačku 617.000 KM na autoputu ukupno 40 godina zatvora

Trojica nekadašnjih specijalaca i civil Olega Banda (35), koji im je, po optužnici, bio saučesnik, osuđeni su na ukupno 40 godina robije za filmsku pljačku na autoputu Banjaluka – Gradiška, tokom koje je ukradeno oko 617.000 KM! Kako javlja novinar “Nezavisnim”, presudu im je danas, po treći put, nakon što su dvije prethodne ukinute, izrekao

“GRAĐANSKA PATROLA”: Uklonjen otpad u Dervišima

Po prijavi sugrađana putem „Građanske patrole“ da na Bulevaru Stepe Stepanovića nedostaje poklopac na šahtu, komunalna policija naložila je preduzeću „Vodovod“ da otkloni ovu nepravilnost, koje je odmah i postupilo po naloženim mjerama i postavilo poklopac. Uz ovu, tokom protekle sedmice bilo je više prijava za odlaganje otpada u Ulici Jovana Bijelića u Dervišima i

Saobraćajka kod banjalučke “Mljekare”, povrijeđen motociklista

Na raskrsnici u blizini nekadašnje “Mljekare” oko 14:30 časova došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo automobil Passat i motocikl. Kako javlja čitalac banjaluka.net-a, povrijeđen je motociklista a na mjesto nezgode stigla je i policija koja vrši uviđaj. Trenutno je prohodna samo jedna traka.

“BOJE DUŠE MOJE” U Kamenoj kući na Kastelu izložba slika Miše i Žike Pećarića

“Izložba je svojevrsna počast mom ocu, koji je vrhunac svog umjetničkog stvaranja ljubomorno čuvao svom pokoljenju i naravno moja prezentacija novih radova nastalih poslije moje zadnje izlozbe 2004. godine u Banjaluci”, riječi su Miše Pećarića, slikara koji je značajan period života proveo u Njemačkoj usavršavajući svoju umjetničku dimenziju, a danas živi i stvara u Banjaluci,

VIKEND FEST: Maya Berović i Miroslav Ilić na Kastelu

Otkaži sve obaveze, planiraj vikend na vrijeme! Mislimo VIKEND FEST planiraj na vrijeme, jer ovo ljeto donosi nam još jedan spektakl na tvrđavi Kastel u Banjaluci, drugi VIKEND FEST zakazan je za 26. i 27. jul. Na drugom Vikend festu nastupiće Maya Berović prvog dana festivala 26. jula dok je drugi dan 27. jul rezervisan

DUG OD 48 MILIONA KM EKONOMSKI SABOTIRA RS: Neophodna kvalitetnija raspodjela sredstava od UIO

Neadekvatna raspodjela sredstava od PDV-a nanosi budžetu Republike Srpske štetu koja, prema prosljednjim procjenama, kada se sve sabere i oduzme, doseže iznose i do 48 miliona KM. Ovakvo stanje, koje u praksi znači ekonomsku sabotažu jednog entiteta, nikako ne ide na ruku RS, pa je tako premijer Srpske Radovan Višković u nekoliko navrata najavljivao tužbu