Šta sam mislila o bebama prije nego što sam postala mama

“Ja ću to lako!” Nema mame koja nije pomislila da će kada dođe beba znati i umjeti sve. Ali, to baš i nije tako, zar ne? Evo u čemu je sve pogriješila mama Džesika Tejlor…

Dok se i sami ne ostvarimo u roditeljskoj ulozi, nerijetko nalazimo za pravo da osuđujemo i kritikujemo druge roditelje, a to se čak dešava i kada dobijemo djecu.

Međutim, većinu stvari zaista shvatimo tek onda kada dobijemo klince. Ali, niko nije ni rekao da će biti lako, samo što u to niste vjerovali, baš kao što nije ni mama i blogerka Džesika Tejlor.

Evo šta je sve ona mislila:

1. Tokom porodiljskog odsustva ću se odmoriti od posla.

U redu, nije da mi nedostaju razne konferncije, svakodnevno putovanje od i do posla, kao i svakodnevno oblačenje, ali ovo se nikako ne može nazvati odmorom. Sada radim dvadeset sati dnevno okružena kakom i povraćkom, a ono što je najgore od svega – nisam ni plaćena za to.

2. Biće opuštencija izaći sa bebom u šetnju.

Biće ako ne računamo prethodno spremanje za izlazak – pakovanje stvari skoro dva sata, presvlačenje bebe pet puta (koja će svaki put ponovo bljucnuti po sebi), nošenje i pakovanje kolica u auto vještinom iskusnog nindže i sve to dok pokušavate da se ne isprljate bebinom povraćkicom.

3. Moći ću sve sama.

Pomoć mi nije potrebna ako ne računamo uvijek i sve vrijeme. Želim pomoć 24 sata dnevno. Želim konstantnu asistenciju u svemu što radim.

4. Zaljubiću se u bebu čim je ugledam.

Da, tačno je da se odmah stvori neka neobjašnjiva povezanost, ali mislim da se prava ljubav gradi postepeno dok upoznajete svoju bebu. Kod mene je trenutno u punoj snazi i raste iz sata u sat, ali prvih nekoliko nedelja bile su toliko teške da mislim da sam osjećala pravi spektar emocija od ljubavi do mržnje.

5. Lako ću se izboriti sa post-porođajnom depresijom i emocijama.

Osim ako vam onesposobljavajuća tuga i očaj ne padaju teško inače, možda ćete se lako izboriti i sa depresijom nakon porođaja.

6. Umor nije toliko strašan koliko ljudi pričaju.

Ne, on je još gori. Dakle, ništa strašno, osim što ćete IZGUBITI RAZUM!

7. Lako ću se vratiti na posao.

Pročitajte ponovo stavke pod brojem 5 i 6.

8. Biće mi lako da se vratim u formu jer ne radim.

Ne samo da nemate vremena, već nemate ni energije ni volje. Od kako znam za sebe zavisna sam od fizičke aktivnosti, što je još zabrinjavajuće što sada ne mogu apsolutno ništa da uradim.

Uopšte nemam želju za vježbanjem sada, a i da je imam, ne bih imala ni vremena, ni energije.

9. Neću biti pod uticajem stvari koje sam pročitala na internetu.
Ovo bi možda i bilo ostvarivo da ne hranite bebu po dvadeset sati dnevno i gdje vam je jedini “prozor” u realan svijet vaš mobilni telefon. Dobrodošli u Google ludilo!

10. Ja ću, naravno, biti dobra mama.

Možda na nekim poljima i jesam, na tim da je beba zdrava i napredna (URA!), ali sumnjam u sebe stalno i u glavi mi je pravi haos.

11. Dojenje će biti magično iskustvo.

Bilo je, a onda je prestalo da bude. Ispostavilo se da to nije najbolji izbor za nas. Nije mi bilo lako da prihvatim, da neću moći da dojim, jer i društvo osuđuje i izbjegava mlečne formule. Sa druge strane, bila sam iznenađena koliko poznanica koje su mame me podržava i zaista sam im zahvalna na tome.

12. Neću se oslanjati na savjete drugih mama.

Reći ću samo ovo: Ne bih uspjela bez podrške, ljubavi, smjernica i savjeta svojih prijateljica i porodice. Mislim ovo svim svojim srcem. Toliko sam blagoslovena što sam imala pored sebe sve divne mame i tate. Oni su uvijek stajali uz mene i kada sam bila očajna i kada sam strahovala, zaista uvijek. Takođe sam imala i nesebičnu podršku prijatelja koji nemaju djecu, ali su uvijek znali da kažu prave stvari, kao i da pronađu pravi način da pomognu u najtežim trenucima.

(Yumama.com)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom