Šta sam mislila o bebama prije nego što sam postala mama

“Ja ću to lako!” Nema mame koja nije pomislila da će kada dođe beba znati i umjeti sve. Ali, to baš i nije tako, zar ne? Evo u čemu je sve pogriješila mama Džesika Tejlor…

Dok se i sami ne ostvarimo u roditeljskoj ulozi, nerijetko nalazimo za pravo da osuđujemo i kritikujemo druge roditelje, a to se čak dešava i kada dobijemo djecu.

Međutim, većinu stvari zaista shvatimo tek onda kada dobijemo klince. Ali, niko nije ni rekao da će biti lako, samo što u to niste vjerovali, baš kao što nije ni mama i blogerka Džesika Tejlor.

Evo šta je sve ona mislila:

1. Tokom porodiljskog odsustva ću se odmoriti od posla.

U redu, nije da mi nedostaju razne konferncije, svakodnevno putovanje od i do posla, kao i svakodnevno oblačenje, ali ovo se nikako ne može nazvati odmorom. Sada radim dvadeset sati dnevno okružena kakom i povraćkom, a ono što je najgore od svega – nisam ni plaćena za to.

2. Biće opuštencija izaći sa bebom u šetnju.

Biće ako ne računamo prethodno spremanje za izlazak – pakovanje stvari skoro dva sata, presvlačenje bebe pet puta (koja će svaki put ponovo bljucnuti po sebi), nošenje i pakovanje kolica u auto vještinom iskusnog nindže i sve to dok pokušavate da se ne isprljate bebinom povraćkicom.

3. Moći ću sve sama.

Pomoć mi nije potrebna ako ne računamo uvijek i sve vrijeme. Želim pomoć 24 sata dnevno. Želim konstantnu asistenciju u svemu što radim.

4. Zaljubiću se u bebu čim je ugledam.

Da, tačno je da se odmah stvori neka neobjašnjiva povezanost, ali mislim da se prava ljubav gradi postepeno dok upoznajete svoju bebu. Kod mene je trenutno u punoj snazi i raste iz sata u sat, ali prvih nekoliko nedelja bile su toliko teške da mislim da sam osjećala pravi spektar emocija od ljubavi do mržnje.

5. Lako ću se izboriti sa post-porođajnom depresijom i emocijama.

Osim ako vam onesposobljavajuća tuga i očaj ne padaju teško inače, možda ćete se lako izboriti i sa depresijom nakon porođaja.

6. Umor nije toliko strašan koliko ljudi pričaju.

Ne, on je još gori. Dakle, ništa strašno, osim što ćete IZGUBITI RAZUM!

7. Lako ću se vratiti na posao.

Pročitajte ponovo stavke pod brojem 5 i 6.

8. Biće mi lako da se vratim u formu jer ne radim.

Ne samo da nemate vremena, već nemate ni energije ni volje. Od kako znam za sebe zavisna sam od fizičke aktivnosti, što je još zabrinjavajuće što sada ne mogu apsolutno ništa da uradim.

Uopšte nemam želju za vježbanjem sada, a i da je imam, ne bih imala ni vremena, ni energije.

9. Neću biti pod uticajem stvari koje sam pročitala na internetu.
Ovo bi možda i bilo ostvarivo da ne hranite bebu po dvadeset sati dnevno i gdje vam je jedini “prozor” u realan svijet vaš mobilni telefon. Dobrodošli u Google ludilo!

10. Ja ću, naravno, biti dobra mama.

Možda na nekim poljima i jesam, na tim da je beba zdrava i napredna (URA!), ali sumnjam u sebe stalno i u glavi mi je pravi haos.

11. Dojenje će biti magično iskustvo.

Bilo je, a onda je prestalo da bude. Ispostavilo se da to nije najbolji izbor za nas. Nije mi bilo lako da prihvatim, da neću moći da dojim, jer i društvo osuđuje i izbjegava mlečne formule. Sa druge strane, bila sam iznenađena koliko poznanica koje su mame me podržava i zaista sam im zahvalna na tome.

12. Neću se oslanjati na savjete drugih mama.

Reći ću samo ovo: Ne bih uspjela bez podrške, ljubavi, smjernica i savjeta svojih prijateljica i porodice. Mislim ovo svim svojim srcem. Toliko sam blagoslovena što sam imala pored sebe sve divne mame i tate. Oni su uvijek stajali uz mene i kada sam bila očajna i kada sam strahovala, zaista uvijek. Takođe sam imala i nesebičnu podršku prijatelja koji nemaju djecu, ali su uvijek znali da kažu prave stvari, kao i da pronađu pravi način da pomognu u najtežim trenucima.

(Yumama.com)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum