Magazin 25.09.2015.

Šta se dešava sa vašim organizmom kad pojedete hamburger?

ČITANJE: 2 minute
big-mac-fries
Organizacija Fast Food Menu Price (FFMP) istraživala je šta se dešava s ljudskim tijelom nakon konzumiranja hamburgera od 509 kalorija i otkrila da tokom narednog sata organizam prolazi kroz nekoliko burnih etapa.

U toku prvih deset minuta dolazi do značajnog povećanja nivoa šećera u krvi.

Dovoljno je svega 20 minuta da nivo šećera i soli naprave haos u organizmu. Pomenuta dva elementa izazivaju jaku zavisnost i osjećaj žeđi.

“Ti sastojci mogu, takođe, da dovedu do gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti”, navodi se u studiji FFMP-a.

Nakon 30 minuta, pojavljuju se simptomi slični simptomima dehidracije. Visoki sadržaj soli u hamburgeru (i do 970 miligrama) otežava rad bubrega koji teško uspijevaju da eliminišu ovo “overdoziranje”. Srce kuca ubrzanijim ritmom, što može da prouzrokuje hipertenziju i pojedine srčane bolesti.

Nakon 40 minuta nastupa nova epizoda gladi. Tijelo i mozak se suočavaju sa visokim nivoom šećera i masti što dovodi do značajnog porasta insulina i još veće potrebe za jelom.
Sat nakon što smo pojeli hamburger, nastupa veoma spora probava.

“Normalno se hrana probavi za 24 do 72 sata, ali u slučaju hamburgera je potrebno mnogo više vremena jer oni sadrže daleko veću količinu masnoća”, ističe se u studiji.

“Ponekad je potrebno više od tri dana da bi se probavio jedan hamburger tipa Big Mek”, navode istraživači, dodajući da je za probavu transmasnih kiselina potrebno približno 51 dan.
FFMP zato savjetuje da se hamburgeri jedu tek povremeno.

Istraživanje FFMP-a je u Velikoj Britaniji razbjesnilo kompaniju Mekdonalds.

Njen predstavnik je u izjavi za Dejli mejl rekao da su navedene brojke daleko od realnosti.

“Objavljujemo nutricionu informaciju svih sastojaka na našem meniju. Sramotno je objavljivati netačne podatke na internetu. Izbacili smo sve transmasne kiseline iz naših menija, a naš čuveni Big Mek ne sadrži ni vještačke boje ni vještačke arome. Već više od 10 godina poboljšavamo naše recepte kako bismo smanjili sadržaj soli i šećera”, ističu u Mekdonaldsu.

(Agencije)