Svijet 07.12.2022.

Šta se desilo u Njemačkoj: Pali desničari, vojnici, princ Hajnrih XIII bio centralni dio planova

ČITANJE: 3 minute

Glavna vijest njemačkih medija je pokušaj državnog udara u toj zemlji. Policija je na nogama i sprovodi racije u 11 saveznih pokrajina, a detalji cure u javnost.

Nove inforamcije koje se pojavljuju otkrivaju veliku zavjeru u koju su umiješani ljudi na visokim pozicijama, aktivni i bivši pripadnici specijalnih jednica i vojske Bundesvera, a otkrivaju se i njihove namjere.

Za sada je poznato da je njemačka policija uhapsila 25 osumnjičenih članova ekstremno desničarske terorističke grupe koji su planirali državni udar i uspostavljanje novog državnog poretka u racijama širom zemlje.

Plan ekstremista koji obuhvata desničare, neonaciste i sve protivnike demokratskog uređenja među kojima ima najviše bivših pripadnika Bundesvera i armije DDR bio je da eliminiše demokratsku vladavinu, prvo na opštinskom, okružnom i na kraju saveznom nivou i promjenu opštu vlasti u Njemačkoj na svim nivoima, pišu mediji, prenose Novosti.

Plan je navodno bio i da, kada bi došli na vlast, Njemačka više ne bude republika, nego kneževina po monarhijskim principima kao u 19. vijeku kada je formirana njemačko kraljevstvo poslije uejdinjenja država na čelu s Pruskom.

Mediji navode i da su u cijelu priču umiješani i “Građani rajha”, koji su zapravo političko krilo koje ne priznaje Republiku Njemačku i njene demokratske strukture. Često odbijaju da plate porez, sukobljavaju se s vlastima. Smatra se da ih u Njemačkoj ima oko 20.000. Od tog broja, pet odsto njih su desni ekstremisti, a Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka je 2021. samo njima pripisala 1.011 slučajeva ekstremističkoh nasilja.

Ko je uhapšen

Među uhapšenima su, kako se navodi, bivši pripadnici njemačke vojske i elitnih specijalnih snaga. Njemačka vojna obavještajna služba (BAMAD) rekla je Rojtersu da su pod istragom jedan aktivni vojnik iz Komande specijalnih snaga i nekoliko rezervista. Mediji su pomenuli i da je među uhpšenima i jedna ruska državljanka, ali je ubrzo iz Moskve rečeno da nisu obaviješteni o tome.

Uhapšeni se sumnjiče da su od novembra prošle godine pripremali akcije u skladu sa svojom ideologijom, koje su imale za cilj rušenje postojećeg sistema i uspostavljanje sopstvenog po uzoru na Njemačku 1871. godine.

Nabavljali su opremu za izvođenje svog plana, regrutovalie nove članove i održavali vježbe gađanja. Takođe, tvrdi se i da im je fokus bio na regrutovanju pojedinaca iz policijskih i vojnih redova.

Ko je princ Hrajnrih 13

Kako prenosi BBC, 71-godišnji muškarac koji je tvrdio da je princ Hajnrih Rajs XIII bio je centralni dio planova. On radi kao privatni finansijski konsultant.

Rajs je više puta naglašavao da moderna Njemačka nije suverena država i da je pod kontrolom Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Rajs je trebalo da postane regent Hajnrih XIII nakon puča na čelu vlade i njemačke države. Zavjerenici su se okupili u lovačkoj kući jednog aristokrate u Tiringiji da razgovaraju o planovima za državni udar.

Kao vojni lider zavjerenika je obilježen navodno Rudiger fon P., penzionisani njemački padobranac koji je oko sebe okupio istomišljenike njemačke specijalce, uključujući i aktivne oficire Komande specijalnih snaga, čiji je jedan pripadnik uhapšen.

Oznake: "Racija", Njemačka