Vijesti 20.12.2020.

Šta je do sad poznato o novom soju virusa korona?

ČITANJE: 3 minute

Britanske vlasti potvrdile su postojanje novog soja virusa korona koji je otkriven tokom proučavanja virusa genoma kod pacijenata iz jugoistočnog dijela Engleske.

Tokom pandemije širom svijeta uočeni su različiti sojevi Kovida-19, ali je ovo prvi put da se sugeriše da je mutacija promijenila svojstva virusa.

Novi soj virusa, prema navodima britanske vlade, širi se brže zbog čega su u Londonu i jugoistoku Engleske uvedene nove, rigoroznije mjere četvrtog stepena koje će biti na snazi i za vrijeme božićnih praznika.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je ovaj soj virusa korona izolovan i u Danskoj, Nizozemskoj i Austriji.

Šta je do sada poznato?

  • Zdravstveni stručnjaci u Britaniji i dalje imaju malo informacija, ali ukazuju da se mnogo brže širi od drugih sojeva virusa korona. Britanski premijer Boris Džonson je rekao da je širi i do 70 odsto brže, ali naučnici tek treba da potvrde brojke.
  • Preliminarna teorija britanskih zdravstvenih vlasti ukazuje da je novi soj pretrpio promjene u proteinu koji se nalazi u šiljcima virusa preko kojih prodire u ćelije.
  • Za sada nema dokaza da je smrtonosniji od drugih sojeva virusa korona.
  • Trenutno, samo 1.000 slučajeva novog virusa korona je registrovano u Britaniji — svi na jugoistoku Engleske, a još uvijek nije poznato da li se proširio i na druge dijelove zemlje.
  • Italija, Nizozemska i Belgija su zbog toga otkazale sve letove iz Britanije. Belgija će možda zabraniti ulazak državljanima Velike Britanije počev od 1. januara. Češka je uvela oštrije mjere karantina za ljude koji stižu iz Velike Britanije. Austrija i Njemačka takođe razmišljaju o suspenziji letova.
  • O novom soju Kovida-19 London je obavijestio Svjetsku zdravstvenu organizaciju koja je saopštila da će obavještavati članice i javnost o svemu što se sazna o karakteristikama i implikacijama ove varijante virusa.

Novi soj korone pronađen i u Danskoj, Nizozemskoj i Australiji

Novi soj korona virusa, koji se pojavio u jugoistočnoj Engleskoj, pronađen je u Danskoj, Nizozemskoj i Australiji, saopštila je tehnička direktorka Svjetske zdravstvene organizacije Marija van Kerkhove.

“Prema informacijama koje Engleska deli sa nama, novi soj je došao ili sa jugoistoka Engleske ili iz Londona”, rekla je Marija van Kerkhove.

Ona je dodala da je Velika Britanija utvrdila postojanje novog soja virusa “još u septembru, koji je i tada cirkulisao jugoistokom Engleske”.

“Zabrinuti smo zbog širenja virusa i zbog činjenice da ima mnogo mutacija. Svjesni smo da novi soj ne izaziva teže slučajeve prema preliminarnim rezultatima, međutim, studije su u toku i tek ćemo vidjeti rezultate”, kazala je ona.

Marija van Kerkhove je rekla da će dalje sekvenciranje biti od pomoći da se sazna da li ovaj soj cirkuliše još negdje u svijetu.

“Što duže se ova vrsta širi, ima veću mogućnost da se promijeni. Stvarno moramo da učinimo sve da ga zaustavimo”, zaključila je predstavnica SZO.

(Sputnjik)

Oznake: korona virus