Vijesti 16.11.2015.

Šta se dešavalo u Bataklanu?

ČITANJE: 3 minute
BATAKLAN
Crni Folksvagen Polo parkiran je ispred koncertne dvorane Bataklan, a iz njega su u 21:40 izašla tri naoružana napadača.

Za manje od tri sata sva trojica su poginula, ali su prije toga ubili 89 osoba i ranili još njih 99.

– Izgledalo je kao klanica. Ja sam prelazio preko tijela žrtava kako bih pobjegao napolje- rekao je tridesetogodišnji Britanac Majkl Konor koji je preživio napad.

Pariski javni tužilac saopštio je da je započet rad na rekonstrukciji događaja kako bi se složili svi dokazi. Međutim, važna slika događaja se može dobiti od onih koji su uspjeli da pobjegnu, piše BBC.

Nekoliko preživjelih su za list “Liberation“ opisali kako je izgledala talačka kriza u Bataklanu. Napadači su u Batakla ušli na glavni ulaz u 21:40. Koncert rok grupe “Eagles of Death Metal“ počeo je 30-45 minuta pre toga.

Teroristi su odmah počeli da pucaju na okupljenu gomilu, a trojica preživjelih naveli su da su prva meta bili oni koji su stajali za barom.

– Prvo sam mislio da je to deo programa, ali sam se onda okrenuo i vidio nekoga ko je već bio pogođen metkom- rekao je jedan od očevidaca.

Prema nekim podacima, jedan od napadača se popeo i na balkon gde je nastavio paljbu. Član obezbjeđenja pokušao je da gomilu u panici sprovede do izlaza koji se nalazi sa lijeve strane pozornice, rekao je Entoni, još jedan od očevidaca.

Mnogi od njih su uspjeli tuda da prođu, neki od njih bili su veoma teško ranjeni. Novinarka “Europe 1“ Džulijen Pirs navela je da je oko deset minuta ležala ispred pozornice dok je trajao napad.

Oko 50 ljudi pronađeno je blizu krova zgrade gde su se sakrili i čekali okončanje policijske akcije.

– Jedan mladić je bio povrijeđen i jecao je. Pokušavali smo da ga ubijedimo da se ne mrda jer je svaki put kada bi se neko pomjerio bilo još pucanja- rekla je preživela Tereza Sede za BBC.

Kako je ona rekla, nakon “čitave vječnosti“ stigla je policija.

– Mogao sam da vidim ulaz u dvoranu iza nas. Vidio sam otvorena vrata. Nisam znao šta slijedi, onda sam vidio baterijske lampe i shvatio da je to policija. Bili su iza štitova. Pokazivali su nam da ostanemo mirni. Svoje oružje su okrenuli ka balkonu gdje su teroristi i dalje bili. Onda smo ponovo čuli pucnje, ne znamo da li je njih ispalila policija oko nas ili oni koji su otišli na balkon- rekao je Konor.

Kako je saopštio francuski javni tužilac, policija je upucala na balkonu jednog od terorista, a njegov prsluk sa eksplozivom je eksplodirao. Druga dvojica napadača su se odmah raznijela.

– Na kraju nam je policija rekla da mahnemo kako bi znali da smo živi. To je bilo veliko olakšanje- rekao je Konor.

Tada je talačka kriza bila završena, ali je maraton spasavanja onih koji su povrijeđeni tek počeo, piše BBC.

(Agencije)