Magazin 26.04.2016.

Šta se od braka očekivalo prije 70 godina, a šta danas?

ČITANJE: 1 minuta

brak

Ljubavni odnosi u velikoj mjeri su se promijenili u posljednjih nekoliko decenija. To je želio da ispita i ekonomista Maks Rozer koji je analizirao šta su muškarci i žene očekivali od braka 1939. a šta 2008.

Njegovo istraživanje objavljeno je u časopisu “Journal of Family Issues”.

Kako su muško-ženski odnosi evoluirali tokom gotovo 70 godina?

Ženama je 1939. najvažnije bilo da u partneru pronađu osobu na koju se mogu osloniti, dok su savremenim ženama međusobna privlačnost i ljubav na prvom mjestu. Kada je riječ o muškarcima, nekada im je bila važna emocionalna stabilnost i zrelost partnerke, dok je danas, kao i kod žena, na drugom mestu.

Čednost je pala sa 10. na 18. mjesto liste osobina poželjnog partnera ili partnerke, ali je zato dobar izgled postao mnogo važniji – sa 14. dospio je na osmo mjesto kod žena, a sa 17. na 12. kod muškaraca. Zanimljivo je da je danas važnije nego ranije da žena ima želju za porodicom i djecom, pa se ta osobina preselila sa sedmog na četvrto mjesto liste. Damama je to manje bitno nego ranije, pa je na njihovoj listi osobina koje očekuju od partnera pala sa sedmog na deveto mjesto.

Finansije su danas važnije nego ranije kod oba pola, ali nisu od presudnog značaja.Naime, kod muškaraca je situiranost partnerke dospjela sa 13. na 10. mjesto, a kod žena sa 17. na 12 mjesto.

(B92)