Svijet 12.01.2023.

Šta stoji iza smjene “generala Armagedona”? To je najava velike ofanzive

ČITANJE: 6 minuta

Piše: Ivan Čović

Kako je ruska vojska ušla u grad Soledar, ukrajinske snage su u povlačenju. Ipak, borbe traju unutar grada, a neke ukrajinske jedinice su se i predale. Na zapadu grada ruske trupe napadaju obrambene položaje Oružanih snaga Ukrajine u blizini željezničke postaje Sol.

Prema izvješću Instituta za ratne studije, ruske snage još uvijek nisu zauzele Soledar, unatoč izvješćima ruskih vojnika i vođe Wagnera, Jevgenija Prigožina. Na ukrajinskim Telegram kanalima kruži videozapis o povlačenju dijela ukrajinskih snaga, uz opis: “Evakuacija ranjenih ukrajinskih vojnika iz Soledara pod intenzivnom neprijateljskom vatrom.”

Sjeverno od Bahmuta nastavljaju se voditi žestoke borbe u blizini sela Krasne Gore, koje je zauzela ruska vojska. Istodobno se razvija ruska ofenziva u smjeru Blagodatnog, jednog od posljednjih utvrđenih područja Oružanih snaga Ukrajine u blizini Soledara. Nastavlja se i bitka za Bahmut. Vode se teške ulične borbe u istočnim četvrtima grada.

Nova linija ratišta

Ukrajinske snage organiziraju liniju obrane na nekih 20 km od Soledara. Linija je Bondarne – Privolja – Markove, a radi se o selima i liniji koja se tek pokušava formirati i utvrditi. Cilj je svakako ne dozvoliti ruskim snagama da nastave prema liniji Kramatorsk-Slavjansk.

Ukrajinske snage stoga pokušavaju što duže držati otpor u gradu iz dva razloga. Prvi je razlog da bi kupili vrijeme da se formira nova linija obrane, a drugo da bi izvukli što je više moguće tehnike i ljudstva iz grada.

Formiranje nove linije obrane zapadno od Soledara je nepovoljno za ukrajinske snage. Vrlo je moguće da ruske snage zauzmu cestu koja vodi od Bahmuta prema Soledaru, jer je gotovo nemoguće braniti taj teritorij bez uporišta u nekom gradu kao što je Soledar.

Ono što je ipak povoljno za ukrajinske snage je što udaljavanjem od Soledara zadržavaju dominantne uzvisine zapadno od Soledara. Ruske snage će se morati “spustiti” ako bi htjele napredovati, što je naravno nepovoljno.

Šta ruske snage dobivaju zauzimanjem Soledara? 

Glavna linija ukrajinske obrane u Donjeckoj oblasti je Sjeversk – Soledar – Bahmut – Toreck. Probijanjem linije kod Soledara, ruska vojska dobiva mogućnost napada s boka. Moguće je krenuti u okruživanje Bahmuta ili Sjeverska.

Posebno je zanimljiv Sjeversk, gdje je raspoređen najjači dio ukrajinskih snaga na ovom potezu. Ako bi ruske snage uspješno okružile Sjeversk, ukrajinske snage bi se mogle naći u problemu i to se pod svaku cijenu želi izbjeći.

Zasad je ipak Bahmut pod većim fokusom. Soledar je pokrivao sjeverni bok Bahmuta. Zauzimanjem Soledara, Bahmut će se naći u poluokruženju. Ipak, napadajući Soledar, wagnerovci troše resurse – barem svoje vojnike. Očito im je uspjeh postignut uz visoku cijenu i nije jasno koliko će njihova ukupna borbena sposobnost pasti, nakon zauzimanja Soledara. Bez ozbiljnijeg pojačanja teško je vjerojatno da će uspjeti zauzeti Bahmut.

Najgori mogući scenarij za ukrajinsku vojsku jest evakuacija Bahmuta i zauzimanje možda i najutvrđenijih ukrajinskih položaja na liniji Kramatorsk – Slavjansk. I zaista do te linije, Bahmut jest možda i najbitnija točka. No, zasad nema nagovještaja takvom scenariju, barem ne u dogledno vrijeme.

Za ofenzivu prema liniji Kramatorsk-Slavjansk ruske snage bi morale mobilizirati značajniji broj vojnika i kadra, što je naravno moguće da će učiniti, ali izvjesno je da će trebati nekoliko mjeseci da se pripremi takva ofenziva, što će omogućiti i ukrajinskoj vojsci da pripremi obranu.

Ponovno promjene u zapovjedništvu Oružanih snaga Ruske Federacije

Osim situacije u Soledaru, zadnjih dana se govori i o smjenama u vrhu ruske vojske. Ministarstvo obrane Ruske Federacije je dalo priopćenje da je 11. siječnja 2023. godine ministar obrane Ruske Federacije, general Sergej Šojgu, izvršio nova imenovanja za vođenje “specijalne vojne operacije”.

General Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije, imenovan je zapovjednikom Združenih grupnih snaga (rus. Objedinjonaja grupirovka vojisk).

Njegovi zamjenici biti će general Sergej Surovikin, general Oleg Saljukov i general pukovnik Aleksej Kim. Podizanje razine upravljanja “specijalnom vojnom operacijom” povezano je s proširenjem opsega zadaća koje se rješavaju tijekom njezine provedbe, potrebom organiziranja tješnje interakcije grana i rodova Oružanih snaga RF-a.

Smjena Surovikina i kritika Gerasimovu

Tzv. general Armagedon, odnosno general Surovikin je smijenjen s položaja, a njegovo mjesto zauzima general Gerasimov. Surovikin će sada obnašati dužnost zamjenika Gerasimova. Očito da politički vrh Ruske Federacije nije zadovoljan rezultatima generala Surovikina.

Udari na energetski sustav Ukrajine, koji nisu doveli do njegovog potpunog kolapsa, odluka o pregrupiranju na lijevoj obali Dnjepra i napuštanje Hersona, problemi s mobiliziranim kadrom, prepuštanje Wagneru operacija u Soledaru i Bahmutu itd. Sve je to utjecalo na smjenu generala Surovikina.

S druge strane, Gerasimov se ranije nalazio pod velikom kritikom radi povlačenja ruskih snaga iz okolice Harkiva. Naročito su ga kritizirali Prigožin i drugi pripadnici Wagnera, kao i čečenski lider Ramzan Kadirov. Gerasimova su jako kritizirali i razni ruski ratni blogeri i vojni analitičari. Jedan od njih je bio i Igor Girkin (Strelkov), koji je ovako prokomentirao njegovo imenovanje:

“S obzirom na to kako je Gerasimov, odnosno Glavni stožer, planirao početak specijalne vojne operacije, kako je ona izvedena, to je osoba koja je odgovorna za sve deeskalacije, za sve druge nerazumne odluke. Sada je imenovan da izravno vodi trupe na bojnom polju. Ne očekujem ništa dobro od ovoga.”

Što očekivati od Gerasimova? 

Ovo imenovanje najava je nove ofenzive. Imenovanje Gerasimova za vrhovnog zapovjednika opovrgava pretpostavke ukrajinskih vlasti, ali i nekih zapadnih analitičara da Rusija namjerava zamrznuti sukob, tj. zaustaviti neprijateljstva i de facto, bez ikakvih pravnih temelja, konsolidirati postojeće stanje.

Da je zadatak bio zamrzavanje sukoba, njegovu provedbu moglo bi izvesti i smijenjeno zapovjedništvo Ruske Federacije. Ne bi bilo potrebno imenovati novog zapovjednika. Ruski vojni analitičari smatraju da je ovo imenovanje radi povećanja opsega ratnih operacija u Ukrajini.

Ruski vojni stručnjak Jurij Knutov je izjavio: “Ovo imenovanje je zbog činjenice da se opseg operacije povećava. Kako bi izveo odlučnije i radikalnije ofenzivne akcije, zapovjedniku su potrebne ovlasti koje bi mu omogućile prebacivanje trupa i jedinica diljem Rusije za kojima postoji potražnja za specifične borbene misije.”

“Vojska sad može donositi odluke velikih razmjera”

Prema njegovim riječima, ruska vojska koja provodi specijalnu operaciju u Ukrajini, na čelu s načelnikom Glavnog stožera, sada može donositi odluke velikih razmjera.

“Grubo rečeno, sada ćemo moći s Dalekog istoka prebaciti neku postrojbu koja ima jedinstveno naoružanje. To može učiniti načelnik Glavnog stožera izdavanjem odgovarajuće direktive ili upute.”

Još jedna važna zadaća ovog imenovanja je, prema mišljenju stručnjaka, povećanje iskustva, prvenstveno borbenog. Npr. Gerasimov je dobio zvijezdu Heroja Rusije za vođenje vojnih operacija u Siriji. Gerasimov je tijekom svoje vojne službe duboko proučio gotovo sve vojne okruge Ruske Federacije u kojima je služio – od Poljske, gdje je u sovjetsko vrijeme započeo službu u tamošnjoj tenkovskoj diviziji, do Dalekog istoka.

Gerasimov je zagovornik centralizacije vojnih i civilnih resursa. Prema njegovoj doktrini, centralizacija omogućuje donošenje odluka velikih razmjera kako bi se trupama osiguralo sve što im je potrebno.

Može se očekivati nova ofenziva

Postavljanjem generala Gerasimova na čelo “specijalne vojne operacije” ulazi se u novu fazu rata u Ukrajini. S druge strane, postoje analitičari koji smatraju kako je ovo postavljanje Gerasimova na čelo ustvari priprema “žrtvenog jarca” za neuspjeh u Ukrajini. Ipak, sigurno jest da se rat nastavlja i da se o pregovorima ne razmišlja.