Region 22.03.2023.

Šta stoji iza Vučićeve kampanje protiv “neodgovornih stranaka i lidera”?

ČITANJE: 4 minute

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se uvek obračunava sa nekim imaginarnim neprijateljima i pobeđuje ih u bitkama koje se nikada nisu dogodile. To radi kroz sveobuhvatnu negativnu kampanju prema ovim „neodgovornim“ strankama i liderima.

Drugi i poseban „pravi politički odgovor“ se ne očekuje niti mu je potreban, kažu sagovornici Danasa komentarišići Vučićevu poruku „najneodgovornijim i najnesposobnijim tipovima“, koji su Srbiju uništili i nacionalno i ekonomski, da će dobiti „zaslužen pravi politički odgovor“.

Ukoliko je Vučić bio ozbiljan kada je ovo rekao, pravi politički odgovor kritičarima njegovog sporazuma s Kosovom u Briselu i Ohridu, bio bi raspisivanje prevremenih izbora.

Podsetimo, Vučić je između ostalog, na konferenciji za novinare sa italijanskim ministrom Antonijem Tajanijem, rekao da mu nije lako da trpi najneodgovornije i nejnesposobnije tipove koji su uništi li zemlju i u nacionalnom i u ekonomskom smislu te da ne misli da Srbija treba da se stidi od najgorih u njoj koji bi je uništili za pet minut a koji će dobiti pravi politički odgovor.

On je to naveo odgovarajući na pitanje novinara da neki njegove reči da će sporazum iz Ohrida sprovoditi do crvenih linija (članstva Kosova u UN i nepriznavanja nezavisnosti), tumače kao pokušaj da izbegne primenu dogovorenog.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas kaže da taj svoj „odgovor“ Vučić, zapravo, daje svakodnevno kroz sveobuhvatnu negativnu kampanju prema ovim „neodgovornim“ strankama i liderima.

– Nekog drugog i posebnog „pravog političkog odgovora“ ne verujem da će biti, niti mu je potreban. Ali nema sumnje da se u poslednje vreme tj. već mesecima unazad, a naročito od 20. januara i faktičkog prihvatanja „francusko-nemačkog“ predloga, pomerio fokus režimske negativne kampanje i da su sada, uz već standardne Vuka Jeremića i Borisa Tadića, glavna meta postali lideri „desnih“ i nacionalnih stranaka (Milica Đurđević Stamenkovski, Miloš Jovanović i Boško Obradović), dok se ostali pojavljuju tek sporadično – ukazuje on.

Kako primećuje, Vučić uvek napada one iz opozicije koji mu u datom trenutku najviše smetaju, dok sa ostalima čak pokušava da uspostavi neku vrstu taktičkog primirja.

A profesor Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić ne zna na šta je Vučić mislio, jer se on, kako navodi, uvek obračunava sa nekim imaginarnim neprijateljima i pobeđuje ih u bitkama koje se nikada nisu dogodile.

– Ako misli na političare desnog centra koji se bune protiv sporazuma sa Prištinom, jedini adekvatan odgovor je da sa njima organizuje TV duel, sa bilo kim – Jeremićem, Obradovićem, Đurđevićkom, Jovanovićem – svejedno. Sve što nije javna razmena, odnosno, borba mišljenja i argumenata nije “politički odgovor”, već monolog i zloupotreba medijskog monopola – ukazuje Pajtić.

Osim televizijskog duela od kojeg Vučić godinama beži, politički odgovor bi mogao da bude i organozovanje mitinga SNS, odnosno vladajuće koalicije, koji bi bio kontraskup od onih koje organizuju partije takozvane državotvorne desne opozicije Novi DSS, Dveri, Zavetnici i POKS.

Ipak, Vučić je možda mislio na nešto ozbiljnije što je i najavio u Ohridu, a to je dokument koji će ponuditi Skupštini na usvajanje a kojim bi se, kako je objasnio potvrdile crvene linije Srbije. Podršku ili protivljenje opozicije tom dokumentu on bi javnosti predstavio kao određivanje ko je izdajnik, patriota ili onaj ko zaista brine o državnim i nacionalnim interesima.

Najozbiljniji politički izazov koji bi Vučić mogao da stavi pred svoje političke protivnike je brzo raspisivanje izbora koji bi bili održani do početka leta ili do kraja godine, iako tokom vladavine SNS izbora nikad nije bilo na jesen i u zimu.

Sve stranke paralmentarne opozicje traže i spremne su za izbore, naročito posle prihvatanja sporazuma u Briselu i Ohridu, a Vučić je više puta poručio da će izaći u susret onima koji budu tražili proveru njegovog legitimiteta da odlučuje. Proteklih nedelja Vučić o izborima ćuti.

Treba reći da se je on dogovorom u Ohridu zadobio pozitivne poene u međunarodnoj zajednici koja neće imati primedbe na održavanje izbora sve dok se Vučić drži i implementira dogovoreno, a zasad je on vrlo kooperativan.

Kako je Danas već pisao, ne očekuje se da sporazumi s Kosovom ubrzaju izbore. Da njihovo održavanje nije u planu, možda govori i to da će SNS, prema najavama, 27. maja održati stranačku skupštinu a treba formirati i dugo najavljivan „narodni pokret za državu“. Ali, i to bi moglo da čeka, samo ako Vučić proceni da mu brzi izbori idu u prilog, prenosi Danas.