Vijesti 06.08.2016.

Šta su istinski simboli grada i kada će Banjaluka dobiti grb?

ČITANJE: 2 minute

List kestena već godinama je zvaničan simbol Banjaluke, ali većina građana sa kojima smo razgovarali ne misli da je on najbolja identifikacija grada. Kestenja, kažu, ima svugdje, na Banjaluku ih mahom asociraju građevine, rijeka i hrana.

Kada se prije nekoliko godina tragalo za jedinstvenim simbolom Banjaluke u Gradskoj upravi i TOBL-u, težili su da on ne sadrži istorijske ni religijske elemente koji bi vrijeđali bilo čija osjećanja. Kome se ne sviđa kesten, a želi da pokloni nekom autentični banjalučki suvenir, maketa Kastela ili dajaka su odlična rješenja.

“Suvenir znači neka vrsta sjećanja na boravak na određenoj destinaciji to je njegovo značenje u etimološkom smislu. Ako je tako onda mi moramo imati obilježje i suvenira i grba grada takvo koje će biti vrsta podsjećanja grada u kojem boravimo”, kaže Ostoja Barašin,direktor Turističke organizacije grada Banjaluka.

Ako nema autentičnosti, turisti se pitaju- zašto dolaziti u grad u kojem je sve isto kao i u bilo kom drugom. Nisu samo simboli upitni, najveći grad Srpske već dugo traga i za grbom što je mnogo veći problem. Propala su dva konkursa, a idejna rješenja koja su otišla pred odbornike doživjela su potpuni debakl.

“Ne dešava se ništa sa grbom, grb je problem više politički nego pravni jer očigledno teško da će se odbornici složiti da prihvate neko rješenje koje im se ponudi, a vi znate da smo nudili nekoliko rješenja i nijedno nije bilo prihvaćeno u Gradskoj skupštini”, objašnjava Slobodan Gavranović, gradonačelnik Bnajaluke.

Najbolje rješenje kažu građani bi bilo da se svi simboli sjedine u grbu, ali da u njemu bude što manje religijskih elemenata.

“A ono što asocira većinu Banjalučana i gostiju grada svakako bi trebalo uvažiti. List kestena, dajak čamac, Vrbas i naravno Kastel trebalo bi da bude dio idejnog rješenja grba Banjaluke, kaže struka.

Heraldičar Boško Vukojević koji se već tri decenije bavi ovom problematikom kaže da bi trebalo najprije oformiti stručnu komisiju, prelistati ranije radove i obavezno težiti stilizaciji simbola.
” Suština je da se ta tvrđava stilizuje, da se rijeka stilizuje, da dobijemo jedno stilizovano rješenje,a ne razglednicu. Heraldika to podrazumijeva, originalnost u stilizaciji i dubinu simbolike”, kaže Boško Vukojević, akedemski slikar i heraldičar.

Odluku o grbu sve su prilike donijeće neki novi skupštinski saziv. Kastel, Hram Hrista Spasitelja, Ferhadija, Vrbas, Banski dvor, dajak čamac, zmijanjski vez…sve su to autentični simboli ljepotice na Vrbasu, svi pomalo, nijedan naročito. Zato bi trebalo okupiti stučnjake i pokušati što prije pronaći najbolje rješenje.

(ATV)