Vijesti 04.04.2016.

Šta su Panamski dokumenti i šta je tu sve ilegalno

ČITANJE: 2 minute

panama

Panamski dokumenti su, za sada, naziv za komplet od više od 11 miliona pojedinačnih dokumenata koji su procurili u javnost iz jedne od najtajnovitijih panamskih advokatskih firmi.

Među dokumentima se, navodno, nalaze podaci o off shore računima najvećih svjetskih lidera.

Tako se među najpoznatijim imenima posredno pominju ruski predsjednik Vladimir Putin dugogodišnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak i sirijski predsjednik Bašar al-Asad, britanski premijer David Cameron i mnogi drugi.

Posredno, jer su računi i off shore kompanije navodno otvorene na imena njihovih supružnika ili drugih članova najbliže porodice kao što je to uradio islandski premijer.

Tu se pojavljuju i velika imena iz svijeta sporta, poput Lionela Messija.

Svim tim računima i kompanijama upravljala je advokatska firma Mossack Fonseca.

Ali šta je u svemu ovome ilegalno?

Ako imate kompaniju registrovanu recimo u BiH, te otvorite još jednu fiktivnu u Panami, što će vas koštati oko 1000 dolara, možete iz svoje kompanije u matičnoj zemlji “poslovati” sa fiktivnom kompanijom i za nepostojeće usluge prebacivati novac u Panamu, i ne morate plaćati porez jer je Panama jedna od država koja je poznata kao “porezna oaza”.

Takva praksa izbjegavanja plaćanja poreza je ilegalna u cijelom svijetu. Čak i Panami, koja, međutim zbog visokog stepena korupcije i netreansparentnosti banaka i drugih kompanija desetljećima trpi sličnu praksu iz straha da će klijenti poput svjetskih lidera prestati poslovati u njihovoj zemlji.

Niko tačno ne zna, dok se ne potvrdi vjerodostojnost dokumenata, o kojim je iznosima riječ, kada je u pitanju navodno nelegalno poslovanje pojedinih ljudi i kompanija, međutim sigurno je da, ako baratate poslovima od nekoliko milijardi dolara, porezi koji sljeduju državu se broje barem u desetinama ili stotinama miliona.

Zbog velikog broja dokumenata, dokazivanje valjanosti iscurjelog materijala će trajati mnogo duže nego što neki analitičari predviđaju. Mnoge zemlje poput francuske odlučile su pokrenuti istragu vezano za svoje državljane za koje se dokaže da su umiješane u ovaj slučaj, ili drugih zemalja, koje su združenom akcijom posljednjih godina natjerale poreske oaze da sarađuju sa međunarodnom zajednicom kada je u pitanju pranje novca i utaja poreza.

Novo komplikovano finansijsko klupko se tek počinje odmotavati.

(N1)