Magazin 23.04.2019.

Šta sve Banjalučani plaćaju telefonom?

ČITANJE: 5 minuta

Iako su mobilni telefoni odavno postali naš lični asistenti, koje danas najmanje koristimo za telefoniranje, moramo priznati da na našim prostorima još uvijek ne iskorištavamo puni potencijal ovih uređaja.

I dok u je većini razvijenijih zemalja plaćanje usluga ili šoping putem mobilnog telefona nešto što je uobičajena praksa među svim starosnim grupama, čini se da prosječan Banjalučanin mobilne uređaje i dalje uglavnom koristi za fotografisanje i društvene mreže.

Ruku na srce, ne možemo ni reći da je glavni krivac za ovo neosvještenost korisnika već dobrim dijelom i nedostatak usluga, te servisa koji bi nam dozvolili da mobilne telefone dodatno uposlimo kao oruđe za olakšavanje svakodnevnih obaveza.

Tako na primjer, još uvijek ne možemo koristiti usluge kao što je Google Pay, koji nam omogućava da pohranimo sve naše bankovne kartice na naš Google nalog i sva plaćanja vršimo telefonom u svega par sekundi. Nije nam još uvijek dostupna ni najpoznatija platforma za streaming muzike – Spotify, zatim Uber, najpoznatija platforma za prevoz putnika te mnoge druge. Razlozi su jasni – BiH jednostavno još uvijek nije dovoljno veliko i sigurno tržište da bi nas ove kompanije primijetile kao isplativu regiju.

Međutim, daleko od toga da banjalučani zaostaju u svemu kada su moderne tehnologije u pitanju, pa tako postoji niz načina kojim sebi možete olakšati kupovinu, uštedjeti vrijeme te izbjeći odlaske u banke i čekanje u redovima.

Predstavljamo vam usluge i servise koje Banjalučani mogu plaćati telefonom u svega nekoliko klikova:

Parking u Banjaluci

Parking u Banjaluci

Prva na našim prostorima i vjerovatno najkorištenija usluga koju plaćamo telefonom jeste plaćanje parkinga na teritoriji Banjaluke. Na samom početku, ova usluga je bila dostupna isključivo slanjem SMS poruke na određeni broj, sa brojem registarskih oznaka te vremenom koje ćete provesti na parkingu.

Danas već imamo aplikacije u koje jednom unesemo registarske oznake, a kasnije samo biramo parking zonu i vrijeme.

Plaćanje putem SMS poruke je i dalje dostupno, a sve detalje o tome kako i na koje brojeve slati ispravnu poruku za parking možete saznati na stranicama Grada Banja Luka.

Računi i druge uplate preko banaka

Iako smo još uvijek vjerovatno daleko od toga da ustanove kao što je Eko Toplana ili Vodovod same nude platforme preko kojih možemo dobiti uvid u našu potrošnju i plaćati račune telefonom, zahvaljujući mobilnom bankarstvu danas je Banjalučanima veoma jednostavno plaćati ove račune bez odlaska u banku.

Gotovo sve aplikacije banaka koje posluju na našim prostorima nude opciju plaćanja svih vrsta računa, a iako sama procedura može malo da se razlikuje od aplikacije do aplikacije, proces je prilično intuitivan i jednostavan.

Dodatne pogodnosti plaćanja računa telefonom jesu te da kada jednom popunite elektronsku uplatnicu možete je sačuvati kao template za sljedeća plaćanja. Ova usluga nije samo ograničena na uplate prema javnim ustanovama već je dostupna za sve vrste uplata ili slanja novca.

Često ćete koristeći ove aplikacije uštedjeti ne samo na vremenu već ćete izbjeći i pojedine provizije koje se naplaćuju ako, recimo, plaćate račune u pošti.

m:tel elektronske dopune

Veoma korisna usluga koja je odnedavno dostupna Banjalučanima, ali i u ostatku BIH, jesu m:tel elektronske dopune. Usluga je namijenjena prepaid korisnicima koji sada mogu u bilo kojem trenutku online dopuniti svoj račun. I sve to bez odlaska na uplatna mjesta, bez čekanja i bez da moraju tražiti nekog da im pošalje dopunu sa svog broja.

mtel online dopuna racuna

Jednostavno odete na https://mtel.ba/oec/elektronska-dopuna i u roku od par sekundi možete dopuniti svoj račun. Izaberite broj za dopunu, upišite email adresu i iznos, te nakon toga izvršite uplatu pomoću bankovne kartice i to je to – račun je dopunjen. Bez gubljenja vremena i bez ikakvih dodatnih dadžbina ili provizija.

Uslugu možete koristiti i ako želite nekom drugom da pošaljete dopunu, a dostupna vam je i ako ste u inostranstvu.

Avio karte i booking hotela

Vjerujemo da za mnoge od vas online bukiranje smještaja ili kupovanje avio karata putem vašeg telefona nije ništa novo, jer brojni svjetski aerodromi, te platforme kao što su Airbnb i Booking odavno dozvoljavaju i našim ljudima da vrše online uplate.

S obzirom koliko su ovi servisi jednostavni, brzi i sigurni, danas možete čitav odmor do detalja isplanirati i uplatiti na svom telefonu u jednom danu. Ono na šta trebate obratiti pažnju kod kupovine avio karata npr. jesu dodatne usluge koje vam aerodromi obično nude uz nadoplatu, te na pravila kod odgađanja letova ili otkazivanja sa vaše strane.

Ukoliko tražite smještaj, a nemate dosta iskustva držite se provjerenih platformi kao što je Airbnb i Booking, jer ćete dobiti najbrojniju ponudu smještaja, a s obzirom da su ovo vodeće svjetske kompanije, ne morate brinuti za sigurnost vaših ličnih i bankovnih podataka.

Online shopping

S obzirom na konstantan rast broja korisnika mobilnih telefona te na činjenicu da sve veći broj svjetskih brendova otvara svoja vrata ka našoj regiji, online kupovina postaje sve zastupljenija.

Online kupovina

Prošla su vremena kad se na naručene pakete i proizvode čekalo mjesecima da stignu do nas, a sve češće su pojave sajtova koji počinju da nude besplatnu ili veoma jeftinu dostavu. Osim toga, brojne online prodavnice veoma često imaju razne vrste popusta, pa tako pri online kupovini ponekad možete proći i jeftinije nego u nekoj od prodavnica u gradu.

Među najpopularnijim online shoppovima su i dalje Amazon i eBay, a kada je u pitanju tehnička roba sve više se posjećuju i prodavnice koje nude brojne kineske brendove do kojih je teško doći ovdje. Neke od njih su Geekbuying i Gearbest.

Ukoliko planirate kupovinu robe putem interneta sve detalje o carisnkoj proceduri i dadžbinama koje vas čekaju možete saznati na stranicama Uprave za indirektno oporezivanje BiH.