Magazin 24.10.2015.

Šta sve možete uraditi za jedan dan u Istanbulu

ČITANJE: 3 minute
Istanbul 1
Metropola koja se prostire na dva kontinenta, nekadašnja prestonica Vizantije, najveće imperije Mediterana i Otomanske imperije. Istanbul je evropski i moderan, azijski i orijentalan. Naravno, ovaj grad je nemoguće obići za 24 sata, ali je ipak moguće “ovjeriti” najznačajnije lokacije.

8.00

Doručak je u Turskoj ritual, a najbolje je pitu pojesti na mjestu koje ima dobar pogled. Ukoliko je na visokom spratu – gdje god se turista okrene vidjeće more.

9.00

Razgledanje treba početi od nekada najveće i najljepše pravoslavne crkve na svijetu – Svete Sofije. Otvorena je već od 9.00, a za 25 evra treba kupiti ulaznicu s kojom se ulazi i u Top kapiju. Kada je Sveta Sofija završena, car Justinijan je uzviknuo: “Solomone, ja sam te prevazišao!” Potražite freske sa zlatnim mozaikom koje se polako pomaljaju, stanite na kamen na kojem su krunisani vizantijski carevi i koji je važio za centar svijeta.

10.00

Vizantijske arhitekte su izgradile savršen sistem vodosnabdijevanja kojem današnji turisti mogu da se dive. Cisterna (Jerebatan) prostire se ispod trga Sultanahmet i 336 stubova koji ostavljaju bez daha. Pored cisterne se nalazi stub poznat kao “zmijski zub” koji je bio tačka od koje je mjerena razdaljina u vizantijskom carstvu.

11.00

U Top kapiji se čuvaju dragulji koje su na jataganu, u kruni, u divanu nosili turski sultani. Sjaj i raskoš mogu se vidjeti u ovom dvorcu s prekrasnom baštom, kao i iznenađujuće skromni harem.

12.00

Grand bazar ima 5.000 radnji, poštu i policiju, a pored šopinga, treba posjetiti dio sa antikvitetima jer se na ulazu nalazi vizantijski grb s dvoglavim orlom. Još je zanimljiviji Bazar začina (Misir čarši) na kojem se nalazi mirisno bilje iz svih krajeva svijeta. Na vrhu je legendarni restoran “Pandelis” u kojem su večerale mnoge slavne ličnosti.

13.00

Sjedište Vaseljenske patrijaršije nalazi se u Carigradu, u nekadašnjem grčkom kvartu Fenjer, nedaleko od zaliva Zlatni rog. Crkva Svetog Đorđa je nekoliko puta paljena, rušena, uništavana, a glavna vrata su zapečaćena, jer je na dovratku u 19. vijeku bio obješen patrijarh.

Istanbul 2

15.00

Sa pristaništa Eminonu može se krenuti na krstarenje po Bosforu i preći na azijsku stranu u Uškudar, gdje služe fantastičan jogurt. Međutim, ukoliko je vrijeme ružno bolje je preći Galata most i prošetati evropskim dijelom grada. Ištiklal je zanimljiva ulica duž koje prolazi tramvaj, a lijevo i desno se nižu ambasade, hoteli i radnje. Na kraju je trg Taksim gdje se može pojesti kebab ili svratiti u neku poslastičarnicu.

16.00

Hotel “Pera palas” jedna je od ikona građanskog Istanbula. U ovom luksuznom hotelu boravila je Agata Kristi, ali i Josip Broz Tito. U patiseriji kolače služe sa srebrnim escajgom.

18.00

Duž Zlatnog roga nalaze se brodići na kojima ribari peku ribu. Ovdje jedu i bogati Turci, jer je hrana odlična. Zanimljivo je otići i na tursko veče, koje ne bi smjelo da košta više od 30 evra.

20.00

Noćni život odigrava se oko trga Taksim i kvarta Bejoglu, a dobar početak je ispijanje pića na terasi “360 Sky Lounge”.

(novosti.rs)