Magazin 10.10.2015.

Šta treba da ima svaka kućna apoteka?

ČITANJE: 1 minuta
kucna apoteka

Svako domaćinstvo mora da ima malu kućnu apoteku sa najosnovnijim medikamentima za liječenje blažih zdravstvenih tegoba zbog kojih nije neophodna posjeta ljekaru.

U kućnoj apoteci svakako se moraju naći tablete protiv bolova, visoke temperature, prehlade i alergija.

Evo šta bi trebalo da ima svaka kućna apoteka:

Osnovni pribor za prvu pomoć (odnosno sve što je potrebno za obradu rana i oštećenja kože) sadržava flastere, sterilne zavoje, univerzalne antiseptike ili druga sredstva za dezinfekciju.

Svaka kućna apoteka bi morala da ima i sredstva za ublažavanje i uklanjanje sezonskih tegoba poput začepljenog nosa, kašlja i povišene temperature, u šta spadaju lijekovi za suzbijanje visoke tjelesne temperature i bolova, sirupi protiv kašlja ili za olakšavanje iskašljavanja, kapi za nos i blage tablete za ublažavanje gušobolje s prirodnim sastojcima. Sve to biće vam veoma korisno tokom promjenljivog vremena i hladnih zimskih mjeseci.

Za smetnje probavnog sistema (nadutost, dijareja, trovanje hranom…) nabavite aktivni medicinski ugalj, a za prevenciju mučnine na putovanjima dobro će doći i tablete za prevenciju.

Kako vas ništa ne bi iznenadilo, u vašoj torbici bi bilo dobro da imate tablete protiv bolova, sredstva koja sadrže ibuprofen u slučaju da se pojave prvi simptomi prehlade ili gripa, tablete za grlo, sredstvo za dezinfekciju ruku.

(B92)